the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Architects EAT
  6. 2011
  7. Parure House / Architects EAT

Parure House / Architects EAT

  • 01:00 - 5 May, 2014
Parure House / Architects EAT
© James Coombe
© James Coombe

© James Coombe 	© James Coombe 	© James Coombe 	© James Coombe 	+ 53

  • Proyect Team

    Albert Mo, Eid Goh, Peter Knights, Harvey Tancuan
  • Builder

    Ficus Constructions
  • Engineer

    R. Bliem & Associates
  • Building Surveyor

    Building Strategies
  • Planning Consultant

    Ratio Consultants
  • ESD Consultant

    Geokal Consulting
  • Land Surveyor

    Farren Group
© James Coombe
© James Coombe

Text description provided by the architects. The Parure House (that is, a set of jewellery to be adorned together at once) is an exercise in abject darkness versus stark light; the compact crossed with the open, and closeted privacy against unabashed experiences of the exterior environment.

© James Coombe
© James Coombe

Amidst the need to maximise space and storage - requiring full expansion to the boundaries of the land, windows (and also facade) were almost left to the wayside. Internal volume was the constant throughout the design. Punctuations in the external building fabric articulate the interior with strong exterior connections, even in such localised context.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section A
Section A

Where little external space affords a view, and a sunken, subterranean feel is present (due to literally digging the house down), portals in the building fabric became the counterpoints to an expansive yet introspective blending of areas - able to straddle the need of breadth or intimacy depending on occupancy and times of day.

© James Coombe
© James Coombe

Where a tight, darkened corridor leads the way through the varying delineating levels of floor, light, neutral and textured rooms react willingly with the passing of daylight by ulterior means - an extension of ideas that we have been exploring in our practice; of light, space and tactile environments to mnemonically generate and trigger memories.

© James Coombe
© James Coombe

The courtyard is an expression of exterior perhaps more obvious than elsewhere; a lowlight window giving a glimpse of tufted garden beyond, a rooflight offering blue sky while streaming sun into the dining area, a second storey window, filtered for privacy along with exterior cladding pointing to the sky. Not only are these portals that force consideration of the external condition, but thresholds that constantly raise the idea that inside, is indeed separate to outside.

© James Coombe
© James Coombe

Inner-city Melbourne is more so becoming an urban paradise of increased density. Tighter land parcels, less private space and greater public amenity all increase the effort required to seek solitude and an earthen attachment. The home responds to this bigger context by converging abstractions of the larger surrounding environment, a possible model of achieving connection to elemental trends within a man-made setting.

© James Coombe
© James Coombe

By distancing, abstracting and limiting oneself from the external world, you grow to appreciate its subtlety and nuance, and are forced on reflection to appreciate the constant flux outside even if you can’t directly see it.

Section B
Section B

These junction elements become the focus of the home, a counterpoint to the inside spaces almost bereft of ornamentation  precious jewels in the broader sense of the whole, reflecting and glinting more and more as you inspect and coalesce further into them.

© James Coombe
© James Coombe
Cite: "Parure House / Architects EAT" 05 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/501771/parure-house-architects-eat/> ISSN 0719-8884