the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Architects EAT
  6. 2013
  7. Three Parts House / Architects EAT

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Three Parts House / Architects EAT

  • 01:00 - 29 April, 2014
Three Parts House / Architects EAT
Three Parts House / Architects EAT, © Earl Carter
© Earl Carter

© Earl Carter © Earl Carter © Earl Carter © Earl Carter + 100

  • Proyect Team

    Eid Goh, James Taylor, Emma Gauder, Julie Sloane
  • Builder

    Sargant Construction
  • Engineer

    R. Bliem & Associates
  • Building Surveyor

    Building Strategies
  • Hydraulic

    MRA Consulting
  • ESD Consultant

    Geokal Consulting
  • Land Surveyor

    Farren Group
  • Landscape

    Jim Fogarty Design
  • More Specs Less Specs
Three Parts House / Architects EAT, © Earl Carter
© Earl Carter

Text description provided by the architects. Three Parts House is an alteration and addition to a 1950s clinker brick residence on a 1200sq.m block of land. The house is programmatically and conceptually divided into 3 parts – the Lantern, the Courtyard and the Brickhouse.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The Lantern is the existing 2 storey part of the house, programmatically it contains the bedrooms, bathrooms, a formal living room, as well as the entry. The north, west and part of the south facade are glazed with double layered U-profile glass panels to achieve a large singular span façade for monumentality, under the existing roof and eaves. 8 varying textures and frostings were selected to wrap around the existing structure, providing tactility and varying light transmission quality. This façade is further shaded by a large growing Ginkgo tree, and after dark the building turns into a glowing lantern.

© James Coombe
© James Coombe

The Courtyard is the link between the old and new, with the long corridor and sewing room forming part of this connection. This central courtyard allows light and air to penetrate into the depths of the building plate. Much like a Japanese Imperial villa, multiple layers of sliding doors and screen modify the spatial relationship between indoor and outdoor, transforming the circulation space into an extension of the courtyard, or using the retractable flyscreen to create a shaded, airy passageway on hot summer days.

© James Coombe
© James Coombe

We envisage this space to be filled with a flurry of activity throughout day and night, the direct connection to the courtyard making it the perfect for the kids. With that in mind the screens are painted as chalkboard with magnetic undercoat, these become kids’ doodle central, activating an otherwise utilitarian transitional zone.

© Earl Carter
© Earl Carter

The Brickhouse is the new addition, a space for the family, as well as for entertaining guests. It opens to both the courtyard and the backyard, bringing the two outdoor spaces together under one roof. As the brickhouse extends into the courtyard, a simple brick-laid-on-edge brise-soleil screens form the walls, providing access and natural ventilation to the basement garage. This often seen but forgotten core-hole pattern creates a memorable and highly textured surface en masse, and at the same time, a functional and breathing façade.

© Earl Carter
© Earl Carter

Our approach to materiality was playful and dialectic. The gridded pattern of the bricks and the straight vertical lines of the U-profile glazing are juxtaposed against the crazy paved Mintaro slate courtyard floor; the heaviness of the bricks was contrasted against the lightness of the U-profile glazings; fine timber veneers and luxurious honed marble are placed directly next to raw unfinished steel.

© Earl Carter
© Earl Carter

Colours were chosen to compliment the furnishings and predominantly white to act as a backdrop. We have used the client’s favourite colour – yellow, dotted throughout the entire house, and intermingling with other yellow objects – the entry coat peg, the awning, the rug, Dion Horstmans’s sculpture, basin mixers, chairs in the courtyard, the kitchen cupboards, and the monkey bar in the backyard. It is a playful journey that invites one to join the dots.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Architects EAT
Office
Cite: "Three Parts House / Architects EAT" 29 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/501169/three-parts-house-architects-eat/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.