the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. United Kingdom
  5. Cartwright Pickard Architects
  6. 2012
  7. Doncaster Civic Office / Cartwright Pickard Architects

Doncaster Civic Office / Cartwright Pickard Architects

  • 01:00 - 26 April, 2014
Doncaster Civic Office / Cartwright Pickard Architects
Doncaster Civic Office / Cartwright Pickard Architects, © Hundven Clements Photography
© Hundven Clements Photography

© Hundven Clements Photography © Hundven Clements Photography © Hundven Clements Photography © Hundven Clements Photography + 22

  • Contractor

    Wates Construction
  • Structural

    Arup
  • Cost Consultant

    Davis Langdon
  • Landscape Architect

    Grontmij
  • Acoustic Engineer

    AEC
  • More Specs Less Specs
© Hundven Clements Photography
© Hundven Clements Photography

Text description provided by the architects. Design

The contemporary five-storey building is designed around a central atrium which brings in natural light, connects spaces together, and provides passive ventilation. The highly efficient plan increases the net-to-gross floor area to 86%. Adaptability of space is fundamental, ensuring easy modification to suit future generations’ working practices.

© Hundven Clements Photography
© Hundven Clements Photography

The ground floor of the building provides public service facilities, including the One-Stop-Shop, plus support facilities for the building, whilst upper floors provide office space for staff. The One-Stop-Shop and Council Chamber are located at the front of the building, overlooking the new square and allowing passers-by to observe democracy in action.

© Hundven Clements Photography
© Hundven Clements Photography

Office floor plates have been designed to incorporate an open plan formation which facilitates flexible sub-division of office space, allowing for open plan desk arrangements, maximising the usable life of the building and reducing the overall running costs for the Council. The use of quality building materials was a necessity, whilst promoting sustainability and low-energy principles.

© Hundven Clements Photography
© Hundven Clements Photography

Appearance

The council chamber façade is clad with an abstract pattern of coloured, glazed terracotta baguettes. Nearly 3,200 tiles in 12 different colours have been installed, creating a focal point and a unique identity. Terracotta’s longevity and sustainability make it an ideal choice for the building, manufactured from natural robust materials, it is low maintenance and extremely weatherproof.

© Hundven Clements Photography
© Hundven Clements Photography

A high-quality concrete structural frame has been left exposed inside the building, providing thermal mass, fire and acoustic benefits to the scheme. The finish avoids the need to plasterboard, saving on even more costs. Timber panelling has been used to create a warm visual contrast to the concrete and also acts as an acoustic absorber soaking up any noise generated in the atrium.

West Elevation
West Elevation

Sustainability

The scheme takes a holistic view of sustainable design, integrating environmental, structural and architectural elements to create a low energy solution, achieving a BREEAM Excellent rating.

© Hundven Clements Photography
© Hundven Clements Photography

Passive, rather than active measures have been utilised to ensure lower running costs and significantly less maintenance. It is expected that these measures will achieve huge savings for the council. The central atrium maximises natural ventilation throughout the building, significantly reducing airhandling. Via the elevations, the atrium also maximises natural daylight, reducing the need for artificial lighting.

Floor Plan
Floor Plan

The use of a green roof enables sustainable drainage and provides a natural habitat for wildlife. Rainwater harvesting will enable the re-use of any unabsorbed water for WC flushing. A selection of materials were chosen from the BRE Green Guide, minimising environmental impact.

© Hundven Clements Photography
© Hundven Clements Photography

Value for Money

Staircases, M&E plant and vertical service risers were prefabricated offsite and craned into place, reducing the overall cost and programme time, whilst improving the quality of these components.

Section
Section

With construction costs within budget, the new civic offices are without doubt a ‘model of modesty’, maintaining the highest quality finishes whilst ensuring that the Council’s operational costs remain streamlined beyond project completion.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cartwright Pickard Architects
Office
Cite: "Doncaster Civic Office / Cartwright Pickard Architects" 26 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/499775/doncaster-civic-office-cartwright-pickard-architects/> ISSN 0719-8884