the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. Spain
  5. IDOM
  6. 2013
  7. Historical Archive of the Basque Country / ACXT

Historical Archive of the Basque Country / ACXT

  • 01:00 - 23 April, 2014
Historical Archive of the Basque Country / ACXT
Historical Archive of the Basque Country / ACXT, © Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

© Aitor Ortiz © Aitor Ortiz © Aitor Ortiz © Aitor Ortiz + 49

  • Architects

  • Location

    Calle de María Díaz de Haro, 3, 48013 Bilbao, Biscay, Spain
  • Project Architect

    Gonzalo Carro
  • Project Director

    Gonzalo Carro
  • Area

    8550.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

Section 1
Section 1

The building is located in María Díaz de Haro Street, close to the main avenue of the city of Bilbao, the Gran Via. The plot measures 20 metres between the party walls of the adjoining buildings by 70 metres deep, and forms part of one of the blocks of the Ensanche (widening of the city) of Bilbao.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

Below ground, the building occupies the entire plot. Above ground, the building is 25 metres deep, following the criteria established in the planning regulations.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The program is organized by floor, depending on the degree of access control of the different uses of the building.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The ground floor, first floor and part of the first basement floor are for free access public uses: the main lobby, reception area, and several exhibition rooms that can also be used as a multifunction space. Through the lobby on the ground floor, the garden is accessed, a space designed to accommodate different uses such as open-air exhibitions, a reading area or area for film projections. 

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

On the second floor is the reading room and documentation consultation area, accessed by the public upon accreditation at reception. 

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

On the remaining floors above ground are the administration areas, laboratories, and documentation processing areas. These are all non-public use areas. Below ground, and also for private use, are the document vaults, meeting rooms and parking facilities. These spaces are accessed directly from the street level by a car lift.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The main façade has been designed as a vibrating glass front that increases the perception of the building, breaking with the flatness of the street and emphasizing its location. The design seeks great transparency, allowing the workings of the building and the structure to be understood from the exterior. The outer glass skin is printed with extracts of texts from some of the documents preserved within the archive, in such a way that the building is not seen as sealed place, private and closed off from the citizen.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The interior façade has been designed with a language that tries to establish a formal dialogue with the rest of the buildings of the block, while retaining the contemporary character of the building. This façade and garden seeks to project a friendly image to the users of the courtyard, dignifying a typology normally uncared for in the buildings of the Ensanche.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

In the interior of the building, we have opted for double height ceilings, with visible crossing points that will enrich the relationship between the different uses existing in the building. The planned work areas are clear, free of columns and flexible in order to facilitate adaptability to possible functional changes.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

As much of the program has been developed underground, the use of natural light and ventilation has been maximized, in such a way that the lobbies to access the document vaults or garage, which is 20 metres below ground level, have natural light and ventilation. The nucleus of vertical communications and the nucleus of the lavatories of the building above ground level also have natural light. As a result, most of the spaces and areas of circulation are bright and pleasant. 

The walls of the basement, which occupies the entire plot, have been executed using the hydrofraise technique, allowing them to be terminated before excavation commenced on the rock terrain. This decision meant that the execution times of the basement works were shortened and effect of vibration on the adjacent buildings was significantly reduced. Some of the surrounding buildings are almost 100 years old.

© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The primary use of the first three basement levels is that of a document archive, with capacity for 20 linear kilometres of shelving; equipped with an air conditioning system to control temperature and humidity, as well as a fire protection system using mist extinguishing.

Historical Archive of the Basque Country / ACXT, © Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

A highly efficient air conditioning system has been designed which incorporates an enthalpy recovery and free cooling system, taking full advantage of the internal and external conditions to reduce energy consumption. In addition, in the courtyard of the block, a garden has been designed with vegetation around the air intake chiller which will help to cool the air in the hottest months of the year, allowing the system to function in a more efficient way.

The energy used for lighting is limited through the use of high-performance equipment and taking advantage of diffused light to illuminate all the areas of movement in the basements and garage, as mentioned above. Despite the depth of 20 metres, the use of light colours and light wells results in theses spaces being bright during daytime periods and not requiring artificial lighting. 

  • Collaborators

    Ion Zubiaurre, Javier Manjón, Oscar Ferreira da Costa
  • Project Management

    Gonzalo Carro
  • Costs

    Gabriel Bustillo, Fco. Javier Ruiz de Prada, Agurtzane Insa
  • Structures

    Miguel Angel Corcuera, Romina González
  • Environmental Engineering

    Álvaro Gutierrez-Cabello, Rafael Pérez, Mikel Aguirre, Lorena Muñoz
  • Lighting

    Álvaro Gutierrez Cabello, Miguel García, Susaeta iluminación
  • Public Health Services

    Álvaro Gutierrez Cabello, Lorena Muñoz
  • Electrical Engineering

    Álvaro Gutierrez Cabello, Miguel García
  • Telecommunications

    Alvaro Gutierrez Cabello Arce, Estibaliz Lekue, Ignacio Alcázar
  • Graphic Design

    Natalia González Matrelle, Roberto Fernández de Gamboa, Inés Uribarren Rua
  • CAD

    José Ramón Rodríguez, Carlos Olmedillas, Virginia Martín, Luis Miguel Escalona, Rebeca Pesquera
  • Administration

    Sonia López, Blanca Ugarte, Rosa Gutierrez
  • Site Supervision

    Gonzalo Carro
  • Construction Execution Management

    Gabriel Bustillo
  • Constructor

    FERROVIAL Agroman SA


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Historical Archive of the Basque Country / ACXT" 23 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/498781/historical-archive-of-the-basque-country-acxt/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments