the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Bark Design Architects
  6. 2013
  7. Glass House Mountains House / Bark Design Architects

Glass House Mountains House / Bark Design Architects

  • 01:00 - 18 April, 2014
Glass House Mountains House / Bark Design Architects
Glass House Mountains House / Bark Design Architects, © Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

© Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones + 29

  • Proyect Team

    Stephen Guthrie, Lindy Atkin, Chris Kolka, Sam Cunningham, Rebecca Berris, Sarah McMahon, David Teeland, Phil Tillotson
  • Structural Engineer

    Rod Bligh, Bligh Tanner
  • Landscape Architect

    Pat Atkin, Landform
  • Builder

    Nathan Quail, Quail Construction
  • More Specs Less Specs
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Designed for expatriate Australian clients in international banking working in Bucharest, Romania, the ‘Glass House Mountain House’ in Maleny celebrates its site, perched on the edge of the remnant rim of the Glass House range, as well as the essence of its place - ‘sky and mountains’. Translated into a place of ‘glass and stone’ inextricably connected to its landscape it has qualities of being anchored, robust and earthbound as well as being transparent, light and floating.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Memorable to the experience is the ‘sanctuary’ of the courtyard space, whose edges are defined by ambiguous indoor outdoor thresholds of the transparent internal spaces, sitting between the refuge of a monumental basalt ‘Garden Wall’ and the broader natural volcanic landscape. Engaging with existing topography, orientation, views and vegetation, the house balances economy and fine craft.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

It celebrates economical finishes, directness, authenticity, natural, textured and unadorned surfaces which are embroidered with highly crafted timber elements and pieces. Surfaces, finishes and details exhibit the Japanese concept of wabi sabi - the beauty of things imperfect, impermanent and incomplete, allowed to weather and evolve with time.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Sustainability starts with natural cooling and lighting, harnessing available breezes and winter sun, using locally sourced hardwood, plantation grown plywood cladding and lining, recycled Blackbutt timber floors, local quarry rock, and endemic garden species.

Establishing habitation on this site has been guided by the key principles of:

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

-‘Anchoring’ a man made courtyard sanctuary between the refuge of a monumental ‘Garden Wall’ and the broader natural volcanic landscape.

Glass House Mountains House / Bark Design Architects, © Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

-‘Mapping’ particular mountain vistas into and through, transparent internal spaces, lacing the internal spatial zones of the house around the edges of a made landscape, a private courtyard to shelter from weather and road whilst capturing Northern aspect for winter sun.

-Translate the site experience of ‘sky and mountains’ into a place of ‘glass and stone’ inextricably connected to its landscape.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

-Qualities of being anchored, robust and earthbound as well as transparent, lite and floating.

Section B
Section B

-Surfaces, finishes and details exhibit the Japanese idea of wabi sabi as a manifestation of a beauty of things imperfect, impermanent and incomplete which are allowed to weather and evolve with time. 
Public amenity includes a larger landscape buffer and setback with preservation of shade trees to the street, maintenance of the public view through parts of the building and site, and from the valley below, the buildings form and bulk on the escarpment appears recessive and non reflective rather than dominant to the landscape of the ridge.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Requirements of the functional brief are separated into distinct spatial zones and the feeling of pavilions connected around the edges of the main outdoor courtyard space creates a loosely connected resort or village feel of a mountain lodge typology.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Essential to making Place is the contribution of the landscape architecture, and the fine craft embued Gabion stone wall, which evolved into a personally placed landscape art element by the stone mason, and the crafted timber joinery elements and the craft of the artist of the fabric screen piece.

Balancing elements of economy and fine craft, largely the house exhibits economical finishes, a certain directness, authenticity, natural, textured and unadorned surfaces which are then embroidered with some key highly crafted timber elements and pieces.


Cite: "Glass House Mountains House / Bark Design Architects" 18 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/497380/glass-house-mountains-house-bark-design-architects/> ISSN 0719-8884
© Christopher Frederick Jones

澳大利亚阳光海岸的玻璃屋 / Bark Design Architects