the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Chile
  5. Estudio Valdés
  6. 2013
  7. Condominio Polo Cachagua Etapa 1 / Estudio Valdés

Condominio Polo Cachagua Etapa 1 / Estudio Valdés

  • 01:00 - 18 April, 2014
Condominio Polo Cachagua Etapa 1 / Estudio Valdés
© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo
  • Architects

  • Location

    Federico Kohnenkampf, Zapallar, Valparaíso Region, Chile
  • Architect in Charge

    Leonardo Valdés Cruz, Carlos Ignacio Cruz Elton, Alberto Cruz Elton
  • Collaborator Architect

    Isabel de la Fuente, Carolina Werth
  • Area

    1286.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Felipe Díaz Contardo © Felipe Díaz Contardo © Felipe Díaz Contardo © Felipe Díaz Contardo + 34

  • Constructor

    M3
© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

Text description provided by the architects. The Polo Cachagua Condominium was created as a response to these inquiries: ¿How do we integrate a higher density housing project in a short term residential facility, without altering its local character? ¿How to limit each house to function individually, but to be understood as parts of a whole?.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

The project, located in a 1.2 acre rectangular shaped terrain, not only meets the density requirements of a real estate venture, but also recognizes an architectural calling which urges the condominium to be subtly placed in its local ambience and to lure towards the interior the surrounding nature.

The Condominium, strategically located, softens its presence by placing before it a perceptual thickness made up of an interior path and a common green area, leaving towards the back ten sites uniformly elongated, with a  16.5 meter front and just one remaining site placed where the total area would widen.  This last terrain allows us to achieve the maximum density of eleven homes, changing its architectural wave by reducing the number of floors thus allowing a lower visibility from the public areas.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

The main layout of the condominium resembles a great building fragmented in rectangular volumes disposed side by side, with a 10.5meter built façade and a 21 meter face proceeding towards the back. Every unit was resolved in its length under the double front concept, opening their gardens and their views to the North, towards the hills, and to the south, the fields of the Polo Club.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

Moreover, there are 3 meter residual areas between the houses and the limiting fences of the site that produce positive spaces, generating on one hand, a deliberately gentle trail from the secondary access , and on the other a sheltered laundry room.  Aside from the fact that the residential units are isolated constructions, they are however totally integrated as a whole by their neighboring fences. To the front, the drywall or pirca will help the observer perceive it  as  a continuous base, while the side walls, coated in black pine, will present itself as the moorage of the buildings as it introduces itself into the interior space.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

From street view, the building is perceived as a volume that fixates most of the heavy construction on the first level, leaving the second level as an ethereal and transparent body. This volume reinforces the idea of the double front, as its side walls prevail as the opaque faces of the unit, the opposite ends of the building open up in the form of large windows. These windows are extended through the diagonal and inclined roof, which incidentally also gives the architectural elevation of the condominium a playful motion.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

The interior spatiality, also developed form the dual fronts, arranges the circulations, access, hallway and staircase in the center, and encloses bedrooms, living and dining room at the ends. The kitchen, on the other hand, is placed in the center but is integrated into the dining room through sliding doors.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Estudio Valdés
Office
Cite: "Condominio Polo Cachagua Etapa 1 / Estudio Valdés" 18 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/497322/condominio-polo-cachagua-etapa-1-estudio-valdes/> ISSN 0719-8884