the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Fones Arquitectos
  6. 2013
  7. Echeñique House / Fones Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Echeñique House / Fones Arquitectos

  • 01:00 - 18 April, 2014
Echeñique House / Fones Arquitectos
Echeñique House / Fones Arquitectos, © Antonio Aros
© Antonio Aros

© Antonio Aros © Antonio Aros © Antonio Aros © Antonio Aros + 29

  • Collaborators

    Antonio Aros
  • Constructor

    OW Constructora, Nicolas Ovalle
  • Calculista

    Cristian Gomez
  • More Specs Less Specs
© Antonio Aros
© Antonio Aros

Text description provided by the architects. The commission consisted of refurbishing an apartment which is intended to have the master bedroom as protagonist and especially as the main entry of natural light throughout the house.
The most important and where the owners put more emphasis was the quality of natural light. Their previous house was dark with endless corridors, used only distribution into rooms. For the new project they demanded light inside the house and all its precincts. For this, large windows in common areas, skylights and windows in secondary bedrooms with direct views to the mountains and sunrise from the east were projected.

© Antonio Aros
© Antonio Aros

A second floor for exclusive use of the homeowners is projected, including desks, ample space for the bed, a bathroom with modern amenities while respecting simplicity and good taste parameters. All the furniture: closet, bed backs, desks, etc. were custom designed, achieving through this a good marriage between architecture and furnishing. Design of the terraces on the second floor contributes to its extension outwards, achieving a space that is not secretive but still private.

Floor Plan
Floor Plan

Materials of the original house, like wood trusses used for external cladding and some furniture inside were rescued. This mutation promotes a new home without neglecting its original elements.
The project does not seek to excel in the neighbourhood, trying to achieve an integration that makes a difference without bothering the neighbours.

© Antonio Aros
© Antonio Aros
Cite: "Echeñique House / Fones Arquitectos" 18 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/497212/echenique-house-fones-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments