the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. Atelier 56S
  6. 2014
  7. Maison L / Atelier 56S

Maison L / Atelier 56S

  • 01:00 - 10 April, 2014
Maison L / Atelier 56S
Maison L  / Atelier 56S , © Jeremías Gonzalez
© Jeremías Gonzalez

© Jeremías Gonzalez  © Jeremías Gonzalez  © Jeremías Gonzalez  © Jeremías Gonzalez  + 25

  • Design Team

    Jose Prieto, Fanny Landeau
  • Masonry

    Batieco35
  • Structure and Insulation

    Isoconstruction
  • Grey Slate

    Beauvir
  • Climate

    Dometlux
  • Interiors

    Vallais
  • More Specs Less Specs
© Jeremías Gonzalez
© Jeremías Gonzalez

© Jeremías Gonzalez
© Jeremías Gonzalez

The lot is situated in the residential suburb of Bruz, in France. The house is facing a park on the South and West side.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

When working on the project, we had in mind the traditional style of house typical to Brittany.  These are characterised by a compact and simple volume with a two slope slate roof.  Since we could not create openings of more than 1.4 metre, we used brise soleils to enclose the first floor completely. When fully open, the brise soleils have a width of 6.5 metres, offering excellent views to the nearby park.

© Jeremías Gonzalez
© Jeremías Gonzalez

The program is divided on two areas.  The ground floor is an open space which is open to the public.  The first floor meanwhile contains all the private rooms.  Two voids were created in the first floor.  A staircase was built into the first void.  A balcony between the living room and the dining room, was brought into the second void.  These voids create diagonal connections between the two floors.

The environmental impact of the building has been reduced by the large openings on the South facade, the brises soleils, the North side blind facade, and a 25cm thick insulation has been incorporated into the timber frame and a crossing ventilation system.


View the complete gallery

About this office
Atelier 56S
Office
Cite: "Maison L / Atelier 56S " 10 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/495330/maison-l-atelier-56s/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments