the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. Architecture Paradigm
  6. 2011
  7. Wilson Garden House / Architecture Paradigm

Wilson Garden House / Architecture Paradigm

  • 01:00 - 11 April, 2014
Wilson Garden House / Architecture Paradigm
Wilson Garden House / Architecture Paradigm, © Anand Jaju
© Anand Jaju

© Anand Jaju © Anand Jaju © Anand Jaju © Anand Jaju + 20

© Anand Jaju
© Anand Jaju

Text description provided by the architects. Located in dense urban neighbourhood of  Wilson garden, Bangalore  the site came as a surprise to us as it was flanked in the west by more than half an acre of wooded garden of the neighbours. The dense plantation of trees in that garden gives one the feeling of being in the suburb or near a forest. The 6000 square feet site for the house was earlier a part of this neighbours  land and  is marked by the presence of mature trees. Being in the site gave us the feeling of being enveloped and sheltered by the trees. What catches your attention is the play of light through branches and leaves, which is quite dramatic. The other aspect was that the large part of the site was made up of loose, but large rocks. The design was driven by this character of the site where the idea was about a porous structure that absorbed and internalized this innate quality of the place.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

The idea evolved into a notion of a pavilion absorbing the landscape above and as an excavated cave like space below. This idea supported the elaborate program, which was a five bedroom house with exclusive spaces for entertainment which included a swimming pool, home theatre and a spa. The pavilion accommodated the living spaces and the bedrooms, while the cave accommodated the entertainment spaces and the pool. It  was raised to address issues of privacy, parking and the hard top strata. This  raising also helped the spaces get better exposure to the wooded landscape along the western edge, allowing us to literally borrow it as a part of the experience. Location of trees within the site  are used to align the geometries of  spaces, where they become key elements informing the experience. Bedrooms were located along the western edge, being in the west also meant one had to deal with sun and privacy. The trees provided the first level of shading followed by the designed movable vertical fins. This allowed the occupants to control amount of light and privacy required while enjoying the views, giving the building a dynamic façade. The fins are detailed to create shadows leading to textures softening the edge and lending a sense of depth to it. Living and dining occupies the next layer after the bedrooms they both are separated by the puja room and hydraulic glass lift enclosure.

Section
Section

The living opens to a large garden created along the northern edge, which is further defined by the neighbouring structures abutting this  edge and in the north and the east giving it the character of a courtyard. Water bodies are introduced  into the house as thermal regulators one flanks the living and the other is between two bedrooms aligned to the tree in the site along the western edge. The double height glass volume housing the water body integrates with outdoors by bringing the views of the woods into the inner part of the building. The water also creates a foreground  for the dining capturing the sky and surroundings through reflections. Being in the dining room also orients one to sculptural trunk of the rain tree framed by the southern wall. The trunks  of this tree are allowed to invade various parts of the house, one goes through the kitchen and the other goes through toilet giving the space it's unique character. The living and dining are double height spaces  integrating the upper bedrooms  with the living levels below. The living level visually connects with the entertainment or the cave like space through a cut out alongside the kitchen. Modulation of light to this lowermost level brings about the experience of the den like space. Light filters through the strategically located sky lights, some located in the water bodies at the upper level. The materiality at each of the levels amplifies the idea of the pavilion and the cave. The white plastered surfaces and the yellow marble at the upper level add to the lightness of the pavilion volume. Black textured granite and stone grit are used to render the lower cave like volume. Being in any part of the house one is subtly  reminded of the nature of the place and its changing character. The design becomes  more about experiences than the form alone. The created spaces allow for contemplation and also socializing, giving opportunities for families to come together celebrating the place and life.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

View the complete gallery

About this office
Architecture Paradigm
Office
Cite: "Wilson Garden House / Architecture Paradigm" 11 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/494045/wilson-garden-house-architecture-paradigm/> ISSN 0719-8884