the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. iredale pedersen hook architects
  6. 2013
  7. Nannup Holiday House / Iredale Pedersen Hook Architects

Nannup Holiday House / Iredale Pedersen Hook Architects

  • 01:00 - 9 April, 2014
Nannup Holiday House / Iredale Pedersen Hook Architects
Nannup Holiday House / Iredale Pedersen Hook Architects, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 42

  • Proyect Team

    Adrian Iredale, Finn Pedersen, Martyn Hook, Drew Penhale, Caroline Di Costa, Jason Lenard, Matthew Fletcher
  • Structural Engineer

    Terpkos Engineering
  • Builder

    Brolga Developments and Construction
  • More Specs Less Specs
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Nannup Holiday House / Iredale Pedersen Hook Architects, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The Nannup Holiday house forms part of a wandering path through the landscape from Perth to Nannup. This path dialogues with the landscape of intense forest, meandering river and rolling hills, each experience is carefully choreographed to enrich the occupancy of the house. A Jeykll and Hyde experience of the landscape is carefully controlled through oscillating vertical (forest) and horizontal (horizon) openings and the contrast of grounded and floating experiences. While the exterior dialogues with the numerous fallen trees, the interior is revealed through a sequence of ‘growth rings’ coded and extruded in relation to the building program.

Program Resolution

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

This is a holiday house, a place of temporary inhabitation that offers a variety of experiences and relationship to the native landscape. Spaces are strung in a line, an open-ended line that allows one to enter, exist and then leave and continue. The house is part of a broader and longer experience that constitutes the experience of being on ‘holiday’, the travel to and from the site and the experience of visiting local towns and tourist attractions are then contemplated and celebrated in the context of this residence.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Spaces are organised to provide a sense of seclusion and retreat, guests view the forest from a distance through vertical windows, the boys view the horizon and rolling hills through shared horizontal openings and the parents almost touch the natural landscape. These areas are collected by a dark, twisting and cranking space clad in recycled jarrah that oscillates between interior and exterior creating a sense of ambiguity. Outlook from this space is carefully controlled to provide detailed relief, openings also align to view through interior to exterior to interior and back to exterior.

Built form context relationship

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The building hovers above the native landscape minimising disturbance, it is a shadow to the immense forest, cranking in plan and undulating in section. The plan twists in relationship to program requirements and variety of views. The section undulates in direct dialogue to the backdrop forest enriching the spatial experience with variety and complexity; spatial proportion varies between rooms capturing the verticality of the forest and the horizontality of the horizon.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

It sits between the edge of the forest and the edge of the flood plain, the space between fire and flood, a fragile zone of existence. The ground level is dominated by roaming wild pigs (the size of humans), tiger snakes, dugites and other less threatening native fauna including emus and kangaroos. The elevated house with access via the steel grate ramps creates a safe retreat to observe nature.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Materials were carefully selected to dialogue with the context, dark Colorbond steel, rusting steel and recycled Jarrah contributes to the notion of the building as ‘shadow’. This concept continues internally, the main passage being dark and an extension of the exterior (recycled Jarrah) and primary living spaces being lighter and more connected to the exterior (recycled WA Blackbutt). Small fragments of intense colour capture the colours of the forest undergrowth.

Integration of Allied Disciplines

Floor Plan
Floor Plan

The core building team camped on site during construction; it became an obsession, highly crafted and full of pride. Our structural engineer also travelled regularly to site while visiting his own holiday farm in the vicinity. His knowledge of local conditions and contractors was highly valued. The project enjoyed a high level of respect and collaboration between all teams; this is reflected in the end result.

Sustainability

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

This project offers a holistic approach to environmental sustainability commencing with design and placement of access paths. The vehicle access path is placed along the site edge an area that requires annual clearing for the firebreak. This enables us to minimise the clearing of land. The materials required to build the access path were quarried from the site (gravel and clean yellow sand). These areas were immediately rehabilitated with plant species already existing on the site.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The house was sited and designed to minimise clearing of bush and removal of trees. The area under the house is then free for re-introducing local species and will be fed by the grey water recycling.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Materials were selected based on a life cycle analysis of embodied energy, Colorbond cladding provides a durable exterior core and inhabited areas include recycled Jarrah and recycled WA Blackbutt. Timber off cuts was re-used for storeroom linings.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The building structure is 90% treated plantation pine and most furniture constructed from hoop pine plantation plywood. The structure was mostly pre-fabricated to minimise building waste.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The long roof form increases the capacity to capture rainwater, this is re-used in the house. Grey Water is recycled for garden watering under the house. Water is heated from a solar hot water system with back up instantaneous gas hot water systems located close to areas of water use to minimise water waste. Water consumption is reduces with rated fixtures and fittings.

Sketches
Sketches

Photo Voltaic cells balanced over the year easily cover consumption requirements. Power consumption is minimised through energy efficient equipment, use of LED and Compact Fluorescent globes and feature wall mounted light fittings manufactured from plantation plywood. Applied coatings are minimised and generally Low Voc or oil.

View the complete gallery

About this office
iredale pedersen hook architects
Office
Cite: "Nannup Holiday House / Iredale Pedersen Hook Architects" 09 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/493539/nannup-holiday-house-iredale-pedersen-hook-architects/> ISSN 0719-8884