We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Palma Apartment Refurbishment / Vila Segui Arquitectos

Palma Apartment Refurbishment / Vila Segui Arquitectos

© Laura Molina © Laura Molina © Laura Molina © Laura Molina + 16

Palma de Mallorca, Spain
  • Area Area of this architecture project Area :  83
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2012
Project Plan
Project Plan

Text description provided by the architects. The refurbishment of the apartment was driven by the need for a gut renovation due to the poor state of the existing condition, which had been abandoned for several years. The renovation had explicit economic restrictions.

© Laura Molina
© Laura Molina

The building in which the apartment is located was originally built in the 60’s and is located in an historic zone of Palma city. The main structure is reinforced concrete, inclusive of large supporting beams, which play an implicit visual role that the project exploits as an organization system for the minimally reconfigured space. The original concrete of the columns and beams is exposed in all the rooms, exposing old written notes inscribed by the builders during the original construction.

© Laura Molina
© Laura Molina

The layout is divided in two areas that are treated in different ways. The living area is totally open after demolishing all of the interior partitions. This space is reorganized with the insertion of a ‘wood box’ with proportions based on the golden mean. Formally, this device acts to organize the space from smaller to bigger, starting in the hall and finishing in the living room, suggesting a promenade around it. Functionally, it is a compact and efficient storage room, inclusive of everything from pantry to janitor’s closet. Finally, the wood box is designed to be easily deconstructed, allowing for the inevitability of future reorganization in response to new needs as they arise.

© Laura Molina
© Laura Molina

The master suite has been left relatively intact insofar as the special layout in order to control costs. Restrained modifications are a reconfiguration of the toilet room to fit a new shower and adjusting the bathroom layout to accommodate a built-in closet.

© Laura Molina
© Laura Molina

While the majority of the furniture from the prior layout has been reinstalled, the new open layout allows a customization of every space with personal objects and artifacts, maintaining a thread from the past while unveiling the opportunity innate in the global spatial structure.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Palma de Mallorca, Balearic Islands, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Palma Apartment Refurbishment / Vila Segui Arquitectos" [Reforma de Apartamento / Vila Segui Arquitectos] 02 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/492019/palma-apartment-refurbishment-vila-segui-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.