the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Juan Ignacio Castiello Arquitectos
  6. 2011
  7. AVE House / Juan Ignacio Castiello Arquitectos

AVE House / Juan Ignacio Castiello Arquitectos

  • 01:00 - 28 March, 2014
AVE House / Juan Ignacio Castiello Arquitectos
AVE House / Juan Ignacio Castiello Arquitectos , © Carlos Díaz Corona
© Carlos Díaz Corona

© Mito Covarrubias © Mito Covarrubias © Mito Covarrubias © Carlos Díaz Corona + 23

  • Collaborators

    Zarak Alaine Modad Betancourt / Coordinador, Mauricio Rodriguez Mejia, Ingrid Sofia Cornejo Reindl, Gustavo Ramos Gallo, Jorge Gutiérrez Navarro, Eduardo García García
  • Construction

    Ing. César Alcaráz Flores
  • Interior Decoration

    Arq. Teresa Vergara de la Mora
  • Site Area

    1,924.68 m²
  • More Specs Less Specs
AVE House / Juan Ignacio Castiello Arquitectos , © Carlos Díaz Corona
© Carlos Díaz Corona

PRECEDENT:

The surface of the plot is approximately 1,780m2 with an almost flat topography. It´s form is rectangular (26x70) with irregular limits that run north-west. The two adjacent streets have very different characteristics: on the western end, it’s by a generous, quiet, private street with lots of tress; while the western end is by a very noisy and heavily transited avenue. The presence of curved lines appearing within the predominant straight lines was essential for the owners.

Floor Plan
Floor Plan

The family is integrated by the two owners and their 5 kids. Some of the hobbies they enjoy include traveling, hosting parties and exercise. They wanted a very functional house that caused a good impression without being pretentious. It was important for them that the house became the gathering place for their children´s friends and above all that it stimulated family reunions. Some of the main concerns were the flexibility to re-adapt the house once their children leave it and the noise from the adjacent avenue.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

SOLUTIONS:

The floor plan is resolved with an “F” shaped scheme, creating with these two open patios. It faces east, towards the kindest view; opens southwards, to get the winter sun; closes to the western side, to create a barrier between the noises from the street and it concentrates all the services in the northern wing. The main volume is planted at the western end of the land, liberating this way the most possible surface of garden at the east end so that it merges with the wooded areas of the private street and also to create a minor presence of the house from the exterior.

Section
Section

The minor volume of the house, where the gym and the pool bathrooms are located, is buried half level below the garden so that, with the resultant height, it creates a visual obstacle that avoids seeing the street from the terrace but allowing to enjoy the treetops.

Spatial generosity was a spiritual and fundamental need. The inner path had to be fun and within a free environment.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

DESCRIPTION:

The social areas are distributed within the first floor, in which the terrace occupies the most important place of the house, in the east arm of the “F”, between the garden and the main patio. The formal areas, such as the dining room and the living room, are located in the rear arm of the “F” in between the two patios, leaving the services joining the two arms and generating a strategical place for the kitchen, which gives service to the four eating places at the house. The house closes at its western end with a blind Vitroblock© wall that encloses the second patio. This wall also helps to dose the light from the west sun and diminish the noise from the avenue. The bedrooms with their respective services and a TV room are situated on the top floor. The main bedroom is located on the east arm, which has the best view, representing hierarchy and authority. Both the boy´s and the girl’s areas are flexible; they are divided internally by false walls so that they can be removed in the future re-adapting to the family´s new needs. The garage, a study and the complementary services (storage and utility rooms) are located in the basement.

© Carlos Díaz Corona
© Carlos Díaz Corona

View the complete gallery

About this office
Cite: "AVE House / Juan Ignacio Castiello Arquitectos " 28 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/490630/ave-house-juan-ignacio-castiello-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.