the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Fire Station
  4. The Netherlands
  5. Bekkering Adams Architects
  6. Fire Station Doetinchem / Bekkering Adams architects

Fire Station Doetinchem / Bekkering Adams architects

  • 01:00 - 26 March, 2014
Fire Station Doetinchem / Bekkering Adams architects
Fire Station Doetinchem  / Bekkering Adams architects, © Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

© Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode + 9

  • Architects

  • Location

    Stokhorstweg 1, 7006 GA Doetinchem, The Netherlands
  • Design Team

    Monica Adams, Juliette Bekkering, Perry Klootwijk, Esther Vlasveld, Frank Venhorst, Zuzana Kuldova, Pia Fischer, Stefania Masuino, Gerard Heerink, Magda Strak
  • Area

    3600.0 sqm
  • Photographs

  • Contractor

    Koopmans-WAM & Van Duren
  • Structural engineer

    Aronsohn Raadgevend ingenieurs
  • M&E engineer

    Royal HaskoningDHV
  • Building Physics

    Peutz
  • More Specs Less Specs
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

A new home for the Fire Brigade : Fire Station Doetinchem combines sustainability , functionality and an attractive working and living environment in a green oasis

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

The Fire Brigade Achterhoek West Doetinchem is 24 hours operational and the building houses a mix of functions for working, living and sleeping facilities. A spatial development with various vistas makes the organization clear and transparent, allowing visitors a glimpse of the dynamic environment of the fire station. The robust brick building is designed as a villa in the green and has obtained an A+ energy label. It is embedded in its ecological structure, situated next to an important route for bats. Functionality, sustainability and environmental integration have been the leading design themes during the process.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Villa in green surroundings

The Fire station in Doetinchem is designed as a villa, integrated in the landscape. It is a green oasis situated along side the major thoroughfare in Doetinchem. The horizontally oriented building is surrounded by majestic trees and has clear, crisp lines and surfaces. The grass of the surrounding countryside is pulled over the building in a large slope and evolves into a series of roof gardens and patios on top of the sheltered area for the fire trucks. Because of the slope, the exercise facilities are hidden from view, thus guaranteeing a green environment.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Transparent

The Fire station houses several functions with a variety of appearance and atmosphere: the sheltered area for the fire trucks, the workshops and car wash on the ground floor, the bedrooms on the first floor and on the upper layer the offices, work-café, fitness room and living areas. Because of the high transparency, there is an abundance of daylight coming into the building. The big windows ensure panoramic views of the green surroundings. The various vistas create different views and unexpected perspectives; For instance the sheltered area for the fire trucks can be viewed from the locker room on the first floor and from the hall the Fire trucks can be seen. A striking feature of the interior is the majestic staircase that connects all floors and functions. Along side the staircase is a light wooden wall which folds around the service unit on the top floor. The office floor is fully developed in accordance with the new way of working, with open office spaces and flexible furnishing. Cohesion and identity are created by a variation in materials: glass, brick, wood, embossed concrete and natural patterns. On the upper floor roof gardens, patio’s and terraces provide the building of its specific sculptural expression, creating outdoor spaces with their own specific identity. Huge cantilevers form a sheltered area for the fire trucks, anchoring the building in its surroundings.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Bekkering Adams Architects
Office
Cite: "Fire Station Doetinchem / Bekkering Adams architects" 26 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/489594/fire-station-doetinchem-bekkering-adams-architects/> ISSN 0719-8884