the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Philippines
  5. Atelier Sacha Cotture
  6. 2011
  7. Courtyard House / Atelier Sacha Cotture

Courtyard House / Atelier Sacha Cotture

  • 01:00 - 23 March, 2014
Courtyard House / Atelier Sacha Cotture
Courtyard House / Atelier Sacha Cotture, © Luca Tettoni
© Luca Tettoni

© Luca Tettoni © Luca Tettoni © Luca Tettoni © Luca Tettoni + 18

© Luca Tettoni
© Luca Tettoni

Text description provided by the architects. Location

The house is located in the residential subdivision of Better Living in Paranaque City, Metro Manila.  The area features a low density neighborhood of houses and low rise buildings.

© Luca Tettoni
© Luca Tettoni

Program

The entrance foyer, garage and service area face the access road while dining, living room and kitchen overlook the private courtyard.

The first floor hosts a family room and a private quarter with two bedrooms along with a guest-office room with access to a roof garden.  The master bedroom occupies the second floor with its own salon, changing room and bathroom.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Planning

The house has 250sqm of landscaped courtyard, accessible roof garden and terrace.

The courtyard solution has been chosen for its qualities of efficiency and privacy.  This typology has been widely used during Spanish colonial era here in the Philippines.
 

© Luca Tettoni
© Luca Tettoni

Materials

Bamboo is the chosen material for this project. It is a low cost and sustainable material that grows intensively locally. This material has been historically used in the country for the fabrication of handicrafts, native architecture and utilitarian objects.

The bamboo poles are treated against molds and pests then stained and varnished. They are protected by ledges that also prevent the direct sunlight from penetrating into the house, while on the top floor the layers of bamboos are doubled.

© Luca Tettoni
© Luca Tettoni

The courtyard is bordered by a pond running all its length with a vertical water feature facing the living and dining room. Small shells and crushed Adobe stone are incrusted into the render. At night, the wall lighted up from the pond.

The base of the main house and the entrance foyer is clad with Araal, local granite.

© Luca Tettoni
© Luca Tettoni

All windows, cabinets and beds have been designed and fabricated with Mahogany wood, also available locally.

Stones for the bathrooms and living room come from the nearby island of Romblon.

There is also a wall featured made of coconut bark in the master bedroom.  Capiz is used for most of the lamps.

© Luca Tettoni
© Luca Tettoni

Energy

Electricity is partially provided by solar panels placed on the top roof.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Cite: "Courtyard House / Atelier Sacha Cotture" 23 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/488655/courtyard-house-atelier-sacha-cotture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.