Gumus Su Vıllas / CAA.Studio

Gumus Su Vıllas / CAA.Studio

Gumus Su Vıllas / CAA.Studio - Windows, Beam, FacadeGumus Su Vıllas / CAA.Studio - GardenGumus Su Vıllas / CAA.Studio - Beam, WindowsGumus Su Vıllas / CAA.Studio - Wood, Brick, Beam, Arch, Windows+ 24

Gümüşlük, Turkey
  • Architects: CAA.Studio
  • Area Area of this architecture project Area :  389
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2014
  • Photographs
    Photographs :Cemal Emden
  • Developer : Demirden Design
  • Project Date : 2013
  • Design Team : Alisan Cirakoglu, Ilgin Avci, Deniz Yazici, Asli Ingenc, Digdem Angin
  • City : Gümüşlük
  • Country : Turkey
More SpecsLess Specs
Gumus Su Vıllas / CAA.Studio - Facade, Deck
© Cemal Emden

Text description provided by the architects. Gumus Su Villas are located over the hills of Gümüslük Village, Bodrum, a tranquil harbour with over the 4000 years of historical and cultural heritage.

The urge to create a tranquil unity with the impressive nature formed the basis of our architectural approach.

Gumus Su Vıllas / CAA.Studio - Forest
© Cemal Emden

The composition that came out of the process is an up-to-date interpretation that blends elements of the local architecture with a new language of design

Gumus Su Vıllas / CAA.Studio - Windows, Door, Brick, Beam
© Cemal Emden

The basic idea was to define the single house unit strictly within a square, repeat it five times within the site and then leave the rest of the site to the nature.

Gumus Su Vıllas / CAA.Studio - Windows, Beam, Facade
© Cemal Emden

The rooms that make up a single unit are detached as individual blocks so as to create semi-open spaces in between

Gumus Su Vıllas / CAA.Studio - Glass, Facade
© Cemal Emden

The lounge, bedrooms, and bathrooms units that comprise each house are presented as blocks that are independent of each other.

The open spaces between these units are reminiscent of shady narrow back-streets that allow cooling breezes to pass through.

Ground Floor Plan

The houses’ open courtyard, swimming pool and sun terrace were conceived as intrinsic parts of the construction. When all the parts  are brought together, they form a distinct quadrangle and are shaded by a bamboo cane-work canopy.

Gumus Su Vıllas / CAA.Studio - Wood, Brick, Beam, Arch, Windows
© Cemal Emden

The stone walls and the wide glass surfaces define the different areas of the house in the most simple fashion.

Gumus Su Vıllas / CAA.Studio - Windows, Facade
© Cemal Emden

The location of the existing trees was one of the major consideration for the site layout.

Section

The exceptional view of the sea and landscape also guided the layout decisions.

Primary concern was to make use of traditional methods to provide energy efficiency. Thick stone walls and double walls provide sufficient thermal insulation. The bamboo shelter creates a secondary shading element in order to help to keep interiors cool. The semi open circulation areas lets the breeze into the living spaces

Gumus Su Vıllas / CAA.Studio - Garden
© Cemal Emden

Almost all materials are local and natural materials which are used in the surrounding traditional buildings.

Gumus Su Vıllas / CAA.Studio - Windows, Facade, Beam, Courtyard
© Cemal Emden

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Gumus Su Vıllas / CAA.Studio" 20 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/488291/gumus-su-villas-cirakoglu-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.