the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Finland
  5. Tuomas Siitonen Office
  6. 2013
  7. House M-M / Tuomas Siitonen Office

House M-M / Tuomas Siitonen Office

  • 01:00 - 20 March, 2014
House M-M / Tuomas Siitonen Office
House M-M / Tuomas Siitonen Office, © Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

© Maija Luutonen © Maija Luutonen © Tuomas Uusheimo © Maija Luutonen + 24

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

Text description provided by the architects. Someone should pick the children up from day-care; the grandparents would appreciate a visit; who’d have time to cook and help with the homework? What if the whole family lived together, on the same plot, even under the same roof?

© Maija Luutonen
© Maija Luutonen

A finnish actor and actress wanted a home where the entire family, including grandparents and great-grandmother could spend their time together. They were looking for space for the family and friends to be together, but also for the chance for everyone to have some privacy and their own room. That way the grandparents could help with childcare and great-grandmother would have company and a feeling of security.

© Maija Luutonen
© Maija Luutonen

A place was found on the plot in Helsinki’s Oulunkylä. The location of the 100-year-old house – in a garden of apple and lilac trees with a steep north-facing slope – imposed its own demands on the design. What was wanted was a house that would be contemporary and yet homely and full of character, that would respect its surroundings and the site’s natural features but would still constitute a clearly self-contained whole.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

The new home was designed with two apartments. The lower storey is a level-access studio-apartment for the actress' 91-year-old grandmother. The ground floor also includes sauna and utility spaces.

© Maija Luutonen
© Maija Luutonen

The 120 square-metre apartment upstairs is the home of the couple and their 8 and 11-year-old children. The upstairs is comprised of a large reception room and a kitchen, made to measure in flamed birch, that serve as the whole family’s living space. In the summer this extends effortlessly outdoors via a large terrace.

First Floor Plan
First Floor Plan

The three-storey building sits comfortably on the slope, the large windows bringing in the green outside and creating a feel of a tree house. The tree house-like atmosphere is enhanced by the loft space situated over the kitchen and the stairs leading to the master bedroom with its view over the tree tops. The exterior of Siberian larch changes with the seasons and will gradually turn grey.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

The couple's parents continue to live in their wooden villa on the same plot. Because the roof of the new building dips in the middle, it does not affect the familiar view from the villa to the rising slope across the plot. The footprint of the new-build follows the shape of the slope and creates a bend making the garden more intimate and shielding it from the public roadway.

© Maija Luutonen
© Maija Luutonen

One important consideration was the building’s ecological sustainability. Most of the building is made of wood. The building has floor heating coupled to ground-source heat so stand-alone radiators are not necessary. The energy needed for cooling in the summer also comes from ground-source heat. Because of its large south- facing roof space, in the future it will also be possible to make good use of solar energy.

Section
Section

“The large windows bring light and warmth right into the house. The exterior doesn’t need maintenance and the open fireplace heats up with wood from our own plot. We travel to work and into town by train. We believe these are sustainable solutions. One good home in a lifetime is enough!” says the client.

© Maija Luutonen
© Maija Luutonen

Finland’s baby-boomer generations are ageing; a demographic peak of 65 to 74-year-olds is expected in 2020, and there is already a shortage of care-home places and staff. The working day is long and school-age children are often forced to spend afternoons either at after-school clubs or home alone. Well-designed models for multi-generational living and functional architecture can help meet these challenges in the future.

Basament Floor Plan
Basament Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "House M-M / Tuomas Siitonen Office" 20 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/488178/house-m-m-tuomas-siitonen-office/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.