the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Johnston Marklee
  6. 2013
  7. Vault House / Johnston Marklee

Vault House / Johnston Marklee

  • 01:00 - 19 March, 2014
Vault House / Johnston Marklee
Vault House / Johnston Marklee, © Eric Staudenmaier
© Eric Staudenmaier

© Eric Staudenmaier © Eric Staudenmaier © Eric Staudenmaier © Eric Staudenmaier + 36

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    Sharon Johnston and Mark Lee
  • Design Team

    Katrin Terstegen, Andri Luescher, Nicholas Hofstede, Anna Neimark, Anton Schneider, Yoshi Nagamine, Ryan Roettker
  • Area

    3600.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Contractor

    RJPConstruction
  • Structural Engineer

    William Koh & Associates
  • Lighting Designer

    Luminesce
  • Interior Design

    Associates III
  • Client

    Steven and Jerri Nagelberg
  • Site Area

    10,000 sf
  • More Specs Less Specs
Vault House / Johnston Marklee, © Eric Staudenmaier
© Eric Staudenmaier

Situated in a densely developed beach site in Southern California, the Vault House challenges the typology commonly found on narrow oceanfront lots. Instead of directing its focus on the single prime ocean view, an array of transparent interior spaces layered inside the main volume, offer a multiplicity of oblique views through the house while capturing natural light from a variety of angles. With the assembly of stacked and unidirectional vaulted rooms contained within a simple rectilinear volume, the parallel orientation of the rooms acts as a filter that extends the oceanfront view from the beachfront façade to the West through to the street at the Eastern boundary of the site.

Diagram
Diagram
Section CC
Section CC

The house was designed under the restrictions imposed by the California Coastal Commission, which require the main living area to be lifted two meters off the sand, allowing for possible tsunami waves to pass beneath the house. The garage to the East along the street, in contrast, sits directly on the sand and is designed with walls that collapse under the pressure of tsunami waves. This results in an asymmetrical section, where three floor levels – first floor, split level, second floor – are grouped around a courtyard that serves both as the main entrance to the house and as a central outdoor room.

© Eric Staudenmaier
© Eric Staudenmaier

The courtyard forms the core of the house: it negotiates between the more private rooms on the Eastern side of the house and the open and connected areas to the West. In the courtyard, natural light enters in rotating cycles throughout the day and residents can be observed moving throughout the house from this central space. A single-run stair located along the Northern side of the house connects all three levels and leads to a roof deck that offers panoramic views of the beach and the ocean.

First Floor Plan
First Floor Plan
Second Floor Plan
Second Floor Plan

With varied contours and volumes, each vaulted room defines an area or a function in the house. The combined effect is a varied landscape of interior spaces, unified with a singular formal language. Similar to the paradigm of a shotgun house, the singular direction of the vaults maximizes the visual connection of all spaces within the deep building footprint and incorporates the exquisite exterior landscape of beach, ocean and horizon into the depth of the building.

© Eric Staudenmaier
© Eric Staudenmaier

The extreme beach climate with pervasive winds and salty air demanded a simplified, weather resistant material palette. Limestone is used for all floors and as wainscots, both inside and outside, while an elastomeric, cementitious membrane called “Grailcoat" wraps the exterior façade. The membrane eliminates the need for metal flashing and control joints, rendering the façade scaleless and forming an abstract backdrop for the play of light and shadow.

© Eric Staudenmaier
© Eric Staudenmaier

View the complete gallery

About this office
Cite: "Vault House / Johnston Marklee" 19 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/487519/vault-house-johnston-marklee/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Eric Staudenmaier

Vault住宅/ Johnston Marklee

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.