the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Crypts & Mausoleums
  4. Italy
  5. CN10 architetti
  6. 2012
  7. Botta Cripta / Gianluca Gelmini

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Botta Cripta / Gianluca Gelmini

  • 01:00 - 18 March, 2014
Botta Cripta / Gianluca Gelmini
Botta Cripta / Gianluca Gelmini, Courtesy of Gianluca Gelmini
Courtesy of Gianluca Gelmini

Courtesy of Gianluca Gelmini Courtesy of Gianluca Gelmini Courtesy of Gianluca Gelmini Courtesy of Gianluca Gelmini + 28

  • Architects

  • Location

    Via Botta, 1, 24039 Pratolongo Bergamo, Italy
  • Area

    120.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Collaborators

    Andrea Mazzucotelli, Andrea Pressiani
  • Drawings

    Andrea Pressiani
  • Furniture And Lights

    Design by Arch. Gianluca Gelmini
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Gianluca Gelmini
Courtesy of Gianluca Gelmini

Courtesy of Gianluca Gelmini
Courtesy of Gianluca Gelmini

The project of the renovation of the crypt is part of a bigger project for the church of Sacro Cuore e S. Egidio Abate in Sotto il Monte (Bergamo). The project included the renovation of the church's nave (floor and presbytery) and the external parts ( walls, roof and the new belfry). This church was built in the 1930 but the originally project was never completed.

Courtesy of Gianluca Gelmini
Courtesy of Gianluca Gelmini

The original project included the construction of the church vestry in the west side of the altar. The project was never completed , but the need to connect  the interior of the church with the underground crypt led to the creation of a link that appeared inconsistent with the architecture system, with  spatial and functional limitations.

Floor Plan
Floor Plan

The project of the new link has been created with the dual purpose of restoring balance and continuity to the west elevation of the church and give the right  importance to the stairs connecting the crypt and the nave, using natural light as the main element of the space.

Courtesy of Gianluca Gelmini
Courtesy of Gianluca Gelmini

The use of curvilinear forms has allowed us to circumvent the restricted size, without the perception of the corners. The large window leads a lot of light in the space and, thanks to white walls, spreads widening perception until the crypt level.

Courtesy of Gianluca Gelmini
Courtesy of Gianluca Gelmini

The work in the Crypt concerned in the first place the reorganization of the perimeter walls from the damp. Also in this space has given much attention to light, in particular the relationship between natural light and artificial light.

Floor Plan
Floor Plan

Artificial light has been specially designed to create a light installation consisting of two rings of six meters in diameter. This installation wants to understand and measure the curvilinear space of crypt. The direct and indirect light is dynamic , becoming a means of communication and expression through the ability to introduce different lighting scenarios depending on the activities carried out in the space.


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Botta Cripta / Gianluca Gelmini" 18 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/487135/botta-cripta-gianluca-gelmini/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.