the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. A D LAB
  6. 2013
  7. The Re-wrapped House / A D LAB

The Re-wrapped House / A D LAB

  • 01:00 - 14 March, 2014
The Re-wrapped House / A D LAB
The Re-wrapped House / A D LAB , © Edward Hendricks
© Edward Hendricks

© Edward Hendricks © Edward Hendricks © Edward Hendricks © Edward Hendricks + 29

  • Architects

  • Location

    Singapore, Singapore
  • Design Team

    Warren Liu, Wu Yanling, Anna May Manrique, Najeeb Rahmat
  • Area

    496.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Construction

    Newell Builders Pte Ltd
  • Building Surveyor

    LEE BOON HAW Registered Surveyor
  • Structural Engineering

    Epm Consultants
  • Quantity Surveyor

    Ccl Chartered Surveyors Pte Ltd
  • More Specs Less Specs
© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

Text description provided by the architects. This quiet low-rise cul-de-sac of semi detached houses at Jalan Binchang is similar to many in Singapore.  Constructed mostly in the 1970’s, the pairs of two storey brick houses are now at the stage in their building lifespan where renovation is eminent.  The designers saw the development of the quaint neighborhood and its natural evolution as a main source of inspiration in the design of no. 67 Jalan Binchang.  They brainstormed on how to enlarge and rejuvenate the existing semi detached house while maintaining a harmony with the existing built environment, the history of tropical residential buildings and with the natural environment.  The designers looked at the existing building as one would study a living organism that needed to adapt to a new environment.  Instead of demolishing its embedded history and reinventing it as something completely new, they decided to use its structure, its internal logic of organization and meaning as a starting point to the design, and to build upon this pre-existing pattern and structure to evolve it into a new form and space. 

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

The architects find it important to study how space can evolve with time and with the changing conditions of the inhabitants so that the lifespan of construction can be increased.  Also as a way of reducing waste, savings cost on the project, and minimizing disruption to the neighbor’s house, the designers decided to retain the entire 2-storey semi detached house on the site.  Between this structure and a newly added 2 storey plus attic extension, a gap between the old and new structures was kept to bring light and wind through the house as well as to allow for the settlement of the new structure independently from the old.  The internal building’s logic of the front facing public room, rear facing services and private second storey of the existing house was maintained and carried over to the side extension. 

First Floor Plan
First Floor Plan

In another effort to minimize material, as well as to link the two structures together, the designers used the 5th elevation of the house, the roof form, as the main façade of the old and new parts of the building.  They bent and folded this form around the top and sides of the house.  This roof was conceived as an evolution of the traditional sloping gable tropical roof and retains the history of the visual and function importance of the roof in the tropics.  The organically wrapping independent roof creates an insulating buffer between the harsh tropical sun and the internal and external living spaces below.  An example of resource efficacy in the design is the use of simple, locally available materials to construct a “breathing” wall out of organically organized painted brick on the North-East face of the building.  This multi-functional permeable wall helps to cut down noise from the nearby Category 3 road of Bishan Street 22 as well as allows the prevailing winds to flow through the building and to reduce heat in the house so as to lower the building’s dependency on air conditioning.  Aesthetically, this breathing wall creates beautiful patterns of light across the inner surfaces of the house, creating a calm and peaceful atmosphere where space is in harmony with its history, its climate and with the natural elements.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

View the complete gallery

About this office
A D LAB
Office
Cite: "The Re-wrapped House / A D LAB " 14 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/485981/the-re-wrapped-house-a-dlab/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.