the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. MDS
  6. 2013
  7. Shirokane House / MDS

Shirokane House / MDS

  • 01:00 - 12 March, 2014
Shirokane House / MDS
Shirokane House / MDS, © Forward Stroke inc.
© Forward Stroke inc.

© Forward Stroke inc. © Forward Stroke inc. © Forward Stroke inc. © Forward Stroke inc. + 17

  • Architects

    MDS
  • Location

    Minato, Japan
  • Architect in Charge

    Kiyotoshi Mori & Natsuko Kawamura
  • Site Area

    64.49m2
  • Area

    102.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Category

© Forward Stroke inc.
© Forward Stroke inc.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The small site is located in a typical Tokyo urban residential area, where houses are closely built up. A pursuit of internal spaces in this house, as a result, changes the Tokyo cityscape a little.

© Forward Stroke inc.
© Forward Stroke inc.

An area for one floor is usually desired as large as possible, in particular, in such a narrow site. For this house, the first floor area is small due to the parking space and the second floor is, instead, larger. The outer appearance is examined based on ceiling height, slant line regulations for a building shape.

© Forward Stroke inc.
© Forward Stroke inc.

There are basic requirements for a house, where people live, such as privacy protection and ample daylight and ventilation. It, however, takes a little ingenuity to satisfy such requirements under a given condition that a site is surrounded by the neighboring buildings. For the site, the southern site across the road is “tentatively” a parking space and no one can tell what will happen in the future. The daylight is, therefore, taken in from the above as much as possible and it is brought downstairs. The living room is on the top floor. The roof terrace facing the blow-by above the living room and the terrace connected with the living room take daylight and air in the house and the light falls on the dining and kitchen room downstairs. The irregular shape at the corner of the site allows the house continuously to keep privacy as well as daylight and ventilation.

The building looks quiet only with the entrance on the south façade, it embraces expressive internal spaces where light and shadow change by the minute.


View the complete gallery

About this office
Cite: "Shirokane House / MDS" 12 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/485504/shirokane-house-mds/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.