We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

177 Social Housing In Vitoria / Matos-Castillo Arquitectos

177 Social Housing In Vitoria / Matos-Castillo Arquitectos

© Hisao Suzuki© Hisao Suzuki© Hisao Suzuki© Hisao Suzuki+ 13

Vitoria-Gasteiz, Spain
  • Collaborators:Alejandra Martínez de la Riva, Borja Álvarez González, Virginia Sambade Varela, Antonia Peña Alsino, Jorge Bonito Piñana, Marco Colagiacomo, Franca Alexandra Sonntag, Karin Andres
  • Quantity Surveyor:Alberto López Díez
  • Structure + Instalation:Valladares Ingeniería
  • Constructor:LAGUNKETA S.A.
  • Architects In Charge:Beatriz Matos Castaño, Alberto Martínez Castillo
  • City:Vitoria-Gasteiz
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Hisao Suzuki
© Hisao Suzuki

Text description provided by the architects. The proportion of the block is very upright. Nine floors are too many for the dimensions of the courtyard’s block. The first decision is to try to fluff up the maximum part of building adapting it to the maximum envelope possible: the result is a cantilever of 1.5m in every façade of the street, with the back of building allowing cross ventilation in the housing. The second decision is breaking the idea of a closed block courtyard and detaching the volume of the curve alignment in the section that is in contact with square.

© Hisao Suzuki
© Hisao Suzuki

Our proposal attempts to escape the immediate solution of a block as a continuous and closed nine-storey ring. We intend to introduce into it the spirit of the open block, buildings that confront, approach or overlap defining spaces but not locking them; to create a central courtyard that opens to the street and merges with it, improving the living conditions of both courtyard and interior of the housing; and to make easier the view from inside the courtyard to catch a fragment of the horizon.

© Hisao Suzuki
© Hisao Suzuki

The block is fragmented in its upper part making up four bodies. Three linear prisms and a tower are relying over a three-storey plinth. The different colours of each body emphasize on the idea of a whole made of independent elements. Vitoria has a wet and cold weather. The biggest aperture to the street is carried out in the south façade allowing sunlight to the courtyard. The outdoor space sneaks into the central courtyard hugging the tower, and runs away the opposite corners through the separations between linear blocks. The gaze just as the breeze escapes from the inside of the courtyard.

© Hisao Suzuki
© Hisao Suzuki

The façades are ventilated with ceramic pieces in lower floors and lightweight panels in upper floors. In both cases, we worked under the idea of camouflage. In lower floors, a pixelling effect, using almost the whole ceramic piece’s catalogue of colour, dissolve she outline of the windows. In upper blocks, shutters, that are the same material and colour of the façade, open up discovering holes, and close hiding them. Thereby, the houses change over day, night, sun and interior activity.

Plan 1-2-3
Plan 1-2-3

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bulevar de Salburua Kalea, Vitoria-Gasteiz, Álava, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "177 Social Housing In Vitoria / Matos-Castillo Arquitectos" [177 Viviendas De Protección Oficial en Vitoria / Matos-Castillo Arquitectos] 06 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/483060/177-social-housing-in-vitoria-matos-castillo-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.