the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Black Line One X Architecture Studio
  6. 2013
  7. Engawa House / BLOXAS

Engawa House / BLOXAS

  • 08:00 - 23 February, 2014
Engawa House / BLOXAS
Engawa House / BLOXAS, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 23

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. Melbourne’s inner-north has a distinct European feel of community living. Small houses compel people towards local parks and curbside gardens, blurring the threshold between public and private. The Engawa House in North Fitzroy, embraces this atmosphere, as the dynamic and historical patchwork of the surrounding context becomes part of each living space.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The clients, a family of four, described a space offering them a feeling of discovery, through a variety of intersecting planes, and the layering of natural light. They required a relocated central bathroom, kitchen, dining, living, additional bedroom with ensuite, as well as a mezzanine office and external entertaining area.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

A full facing northern wing, mixing a combination of single and double storey forms, attaches itself to the front rooms of the existing house. The simple orientation takes advantage of the full range of views from the mezzanine, whilst being sympathetic to it's elevational context. The living, dining and bedroom/ensuite skirt a large and long courtyard garden, maximizing sustainable performance, and offering northern light into each new program.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

This design was structured around the concept of “Engawa”, referring to an exterior hallway on the side of a traditional Japanese dwelling. This space, offers a transition between the yielding comfort of the grassed courtyard, and the polished concrete floor of the interior. It also offers a transitional space for informal seating.

Section
Section

The open living and mezzanine enhance a visual and auditory connection, with a distinct lack of privacy, embracing the family’s already strong connection.
 

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Rather than competing with the streetscape, BLOXAS utilised council restrictions to invite exploration yet maintain integrity. The striking black form signposts the street corner and it's palette of styles.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The Engawa House interplays scale and height, contributing to the elevational rhythm of the red factory brick work, single storey weatherboard terraces and the multi-storey residential context.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Large timber windows to the southern boundary invite the engagement between neighbouring residents and the clients of the Engawa House.

Mezzanine Floor Plan
Mezzanine Floor Plan

Underpinning the projects conceptual idea was a very tight budget. The addition provides a smaller overall footprint than the previous plan, now maximising the site’s potential. The black stained plywood exterior of the facade will age sympathetically with the warehouses surrounding it, offering a unique composition against the retained brickwork fireplace. This facilitated a high quality interior where the client desired a more minimal and refined finish.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Engawa House / BLOXAS" 23 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/479234/engawa-house-bloxas/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.