the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Parsonson Architects
  6. 2013
  7. Seatoun Heights House / Parsonson Architects

Seatoun Heights House / Parsonson Architects

  • 22:00 - 21 February, 2014
Seatoun Heights House / Parsonson Architects
Seatoun Heights House / Parsonson Architects, © Paul McCredie
© Paul McCredie

© Paul McCredie © Paul McCredie © Paul McCredie © Paul McCredie + 26

Section
Section

Text description provided by the architects. The house sits on a steep site above Seatoun heights Road subdivided off the property directly to the north.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

It was designed for a couple with 2 young girls and to fit entirely within the WCC District Plan building envelope. The owners were attracted to the site because of the views and the thought of being surrounded by the existing vegetation.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

Our solution was to excavate the bedroom level back into the hillside and consider it in a subtly organic way, meandering across the site, jutting in and out, allowing in light and views and giving differing characters to each of the bedrooms. The bedroom level is clad in dark vertical corrugated iron, which visually anchors the form into the site and is intended to develop a relationship with the established trees. 

© Paul McCredie
© Paul McCredie

It is treated as a podium or base to the lighter form of the living level above, which flows across the bedroom level and wraps around a existing small flat area of lawn and garden to the northwest of the house. The floor level steps down towards the view and views are available from the lawn through the house and out to the harbour beyond.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

The house has a lift shift between the garage and bedroom levels (with no lift platform installed as yet) as a strategy to future proof the buildings value. After much consideration it was thought that by building a house of this size and cost well above the road there stood a better chance of not over capitalizing by including a lift.


View the complete gallery

Cite: "Seatoun Heights House / Parsonson Architects" 21 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/478989/seatoun-heights-house-parsonson-architects/> ISSN 0719-8884