We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Mont de Marsan Mediatheque / archi5

Mont de Marsan Mediatheque / archi5

Courtesy of Communauté d’agglomération du Marsan© Gaston F. Bergeret© Didier Boy de la Tour© Gaston F. Bergeret+ 14

Mont-de-Marsan, France
  • Architects: archi5
  • Area Area of this architecture project Area:  4750 Area:  4750
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012 Year:  2012
  • Photographs photographs:  Didier Boy de la Tour, Gaston F. BergeretPhotographs:  Didier Boy de la Tour, Courtesy of Communauté d’agglomération du Marsan, Gaston F. Bergeret
  • Engineer, Economist:Mizrahi
  • Acoustic Designer:Tisseyre & Associés
  • Client:Communauté d’agglomération du Marsan
  • Cost:12 309 000 € Excl. Tax.
  • City:Mont-de-Marsan
  • Country:France
More SpecsLess Specs


A treasure inside

© Gaston F. Bergeret
© Gaston F. Bergeret

The Media Library is a strong cultural symbol for the Marsan urban area. It is a place of discovery, gatherings and exchanges for its users. It is a visible, distinctive building without being overpowering.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

The Media Library stands in the middle of the Bosquet barracks, and care has been taken to augment the dialogue with the place’s strong architectural whole. With its clean envelope of pure geometric lines, a 197 ft x 197 ft square, the building complies with the classical layout yet contrasts with its austerity by offsetting the system with a corner opening onto the city. Its facades reflect the surrounding barracks like a respectful, deferential mirror.

The building has been designed as a covered cultural square by making the façades transparent and the floor uniform, also through its position in the middle of the barracks.

© Didier Boy de la Tour
© Didier Boy de la Tour

This design is read by extending the planted roof to make it seem to be hovering above the ground.

Floor Plan
Floor Plan

The grassy incline that surrounds the building draws the eye upwards, then gives way to alternating transparent and reflecting glass facades.

© Gaston F. Bergeret
© Gaston F. Bergeret

The Media Library’s central location in the military drill yard inspired a building with four main sides, varying from one another by simply adapting to the direction they face. The Media Library confirms its identity from whatever angle it is viewed. At night it becomes a lantern that brings the square to life, turning it into an inviting, open and transparent space.

© Gaston F. Bergeret
© Gaston F. Bergeret

The interior space on the ground floor is completely open and centres around a patio, the design of which has been inspired by Matisse’s paintings of acanthus leaves, and the volumes of which recall Alvar Aalto’s vases.

Section
Section

The various functions are organised naturally on the open floor space, which maintains visual continuity and diffuses daylight evenly. It is the first patio used by a Media Library as an open reading room.

© Gaston F. Bergeret
© Gaston F. Bergeret

It is a place that provides a relaxed, contemplative atmosphere for its users. User intimacy is created by the strong architectural elements that inspire visual interplay.

It may well be this «surprise», almost hidden, patio that makes the building so popular with the public.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Place de la Caserne Bosquet, 40000 Mont-de-Marsan, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mont de Marsan Mediatheque / archi5" 21 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/478589/mont-de-marsan-mediatheque-archi5> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.