the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Bucchieri Architects
  6. 2004
  7. Casa Valle Escondido / Bucchieri Architects

Casa Valle Escondido / Bucchieri Architects

  • 14:00 - 20 February, 2014
Casa Valle Escondido / Bucchieri Architects
Casa Valle Escondido / Bucchieri Architects, © Kate Russell
© Kate Russell

© Kate Russell © Kate Russell © Kate Russell © Kate Russell + 19

  • Architects

  • Location

    Santa Fe, United States
  • Project Team Members

    Stephen Bucchieri, Daniel Gallagher, Scott Neiswander, Melanie Farson
  • Designer

    Stephen Bucchieri
  • Structural

    Leinweber Engineering, Ltd
  • Landscape Design

    Julia Berman
  • General Contractor

    Denman and Associates, Inc
  • Mechanical

    Edward Jayjack, P. E
  • Geotechnical

    GEO-Test, Inc
  • Electrical

    TEC, Inc., Cleveland, OH
  • Terrain Management Plan

    Walker Engineering
  • Site Survey

    Southwest Mountain Surveys
  • Area

    9500.0 sqm
  • Project Year

    2004
  • Photographs

© Kate Russell
© Kate Russell

Text description provided by the architects. The site is a compelling 200-acre parcel located north of Santa Fe.  The building is situated on the north slope of a ridgeline, with vistas of the Sangre de Cristo Mountains to the east, the Jemez Mountains and the city of Los Alamos to the west, and San Antonio Peak, near the border of New Mexico and Colorado, to the north. 

© Kate Russell
© Kate Russell

The art space is located in the center of the building and forms the path that connects all of the main living areas, from the protected entrance on the south to the fully glazed wall of the main living area on the north. The rooms to the east and west are open to views of the sunrise and sunset over the mountains.

© Kate Russell
© Kate Russell

The search for the historic architectural context of the region led to Northern New Mexico’s Chaco Canyon and particularly Pueblo Bonito, built by the Anasazi between A.D.  1030 and 1079.  The Anasazi left no written language, but the language of their architecture, rock art carvings and sunlight markings still remain.  At Pueblo Bonito, the Anasazi’s built with load-bearing walls which have cores of rough, flat stones covered on both sides with a veneer of friable sandstone spalls. These materials, and the Anasazi’s use of using sunlight as an indicator to mark the seasons by singling out the solstices and equinoxes, was inspiration for the Casa Valle Escondido.

© Kate Russell
© Kate Russell

To arrange the sun’s path at noon to fall exactly down the center of the Casa Valle Escondido, the house was precisely located by transit sighting to the North Star Polaris at night and the Sun at solar noon. The baffles at each side of the central skylight allow a beam of light sixteen inches wide to strike the center of the floor at noon.  As the sun moves east to west, the beam narrows to a thin line as it approaches the base of the wall.  No direct sunlight strikes the wall and thus the artwork.

© Kate Russell
© Kate Russell

Because natural light is the most desirable for viewing art, along the sides of the art space a system of skylights was developed which reflects diffuse sunlight onto the walls and art.  A full-scale cross-section mockup was built at the site to produce an arrangement that would block direct sunlight, with its damaging ultra violet rays, while at the same time deliver reflected light, optimal  for viewing art, to the wall surfaces.

© Kate Russell
© Kate Russell

The building materials, inspired by the historical architecture of the region, were selected to blend into the natural environment.  The masonry bearing wall veneer is “moss rock” or spalled Pecos sandstone, gathered from the base of the north facing slopes of the Sangre De Cristo mountains.  The natural uncut face with lichen growth is set in an uncoursed ledgerock pattern with mortar set behind the stone for a dry-stacked appearance.  The exposed weathering steel structure with round tube columns recalls the ancient pueblo’s use of peeled pine timber as columns. The guard rails of the exterior deck are made of weathering steel grating that becomes nearly transparent against the natural landscape. Walls and ceilings are plaster, tinted to match the limestone flooring.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Cite: "Casa Valle Escondido / Bucchieri Architects" 20 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/478415/casa-valle-escondido-bucchieri-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments