the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona
  6. 2013
  7. Casa Tomás / LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Casa Tomás / LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona

  • 06:00 - 18 February, 2014
Casa Tomás / LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona
Casa Tomás / LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 16

  • Contractor

    Constructora Montnegre (Tordera, Barcelona)
  • Project management

    Pepe Gascón, Víctor Sala
  • Coordination of health and safety

    Pepe Gascón, Víctor Sala
  • Cost

    73.000, 00 €
  • More Specs Less Specs
Floor Plan
Floor Plan

Text description provided by the architects. Louis Kahn divided spaces into two types: served and servant (where ‘servant’ refers not to domestic staff but to spaces serving other spaces). Marcel Breuer structured a considerable number of his single-family homes into a bi-nuclear scheme. 

© José Hevia
© José Hevia

The pre-existing H-shape of the Tomás home already favoured its spatial organization into two living areas, as in Breuer’s plan: one part to be used for daytime activities – the social area – and the other for night-time functions – the private area. The connecting room was to be a servant space but also given its own character so that, rather than being relegated for use as a mere passageway, it could also function as a living area. The other two rooms would be served spaces.

© José Hevia
© José Hevia

Although these two served spaces are almost similar in terms of dimension and geometry, both are defined in completely opposite ways. The public part is clear space while the private section is divided. The former is open to the street and the latter closed off by the inner courtyard of the block. The main space extends outwards via a balcony, while the other area is filtered and separated from outside by a uniform glassed-in veranda where climbing plants partly screen the glass slats that close it off. The balcony acts as a kind of solarium before the living room, dining room and kitchen area. The veranda, however, is like a shade house in front of the dormitories thanks to the plant filter provided by the creepers.

© José Hevia
© José Hevia

Dimorphism is the term used in biology for the phenomenon in which two different anatomical aspects appear in the same species. This principle was used to “furnish” the served spaces of the house. In the public zone, it is by means of the free-standing bench in the kitchen. In the bedroom area, the bathroom is set out like one more piece of furniture since it rises from the floor and does not reach up to the joists or the vaulted ceiling.

© José Hevia
© José Hevia

The bathroom can be understood in Kahn’s language as a servant space since it serves both bedrooms. The same applies to the transversal strip comprised by the vestibule, the toilet and the storage space for household appliances – paved and finished with decorative tiles –which also serves the living-room, dining room and kitchen. Even the servant space connecting the two parts of the house is multiplied by adding a dual-level or, better said, a bi-vertical loft space.

© José Hevia
© José Hevia

The spatial result of this project is therefore a contrivance whereby opposites, symmetries and balances mediate served and servant spaces. This is a house structured in a bi-nuclear fashion which repeats dualities again and again or, in other words, it brings together in one very small home twofold, different and contrasting spatial characteristics: clear-divided, open-closed, extended-separated, broken up-filtered, above-below. In short, it is a project based on dualism rather than on monism, with Kahn and Bauer as its double references.

View the complete gallery

About this office
Pepe Gascón
Office
LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona
Office
Cite: "Casa Tomás / LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona" 18 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/477492/house-tomas-lab/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.