the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Smart Design Studio
  6. 2013
  7. Lamble Residence / Smart Design Studio

Lamble Residence / Smart Design Studio

  • 01:00 - 11 February, 2014
Lamble Residence / Smart Design Studio
Lamble Residence / Smart Design Studio, © Sharrin Rees
© Sharrin Rees

© Sharrin Rees © Sharrin Rees © Sharrin Rees © Sharrin Rees + 19

  • Architects

  • Location

  • Design Team

    William Smart, Edmund Spencer, Jeremy Unger, James Ho
  • Builder

    Peter Rein, Pty Ltd
  • Structural

    Engineer Bilkey Reilly & Associates
  • Basix Consultant

    Graham Hunt
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

Text description provided by the architects. This house on the south coast of New South Wales was designed as one of a pair of modern beach houses occupying a greenfield site overlooking beautiful Gerringong beach.  The site is part of a new land release on the edge of a sleepy coastal town. From its elevated position, the house enjoys 270˚ views of the ocean, adjacent headland and evergreen hinterland beyond, which form part of the Great Dividing Range. The setting is breathtaking.

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

The design deliberately challenged local planning provisions, which strictly dictated how to configure the building’s rooms within the site. We chose to make the most of the views as well as the sunny and protected northern aspect by locating the living and sleeping spaces on that side. This relegated the service rooms including the bathrooms, laundry and garage to the south. Surprisingly, this logical approach resulted in the local council refusing the first development application, which was later realized achieved through an appeal and minor modifications. 

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

In addition to reversing the council’s planning dictates, we split the conventional planning configuration by locating living room, second kitchen and master bedroom upstairs, where the views are best. Downstairs, the main kitchen, dining, family room and other bedrooms open up to the north and the mountains to the west. All of the rooms open onto generous outdoor spaces, located on different sides of the house, ensuring protection from the ever changing and strong winds. Thus taking cues from the beachside location, to create a weekender set up for casual entertaining.

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

As with most of our projects, we adopted a key Smart Design Studio planning principle, to minimise reliance on doors, but rather let space flow around cores of joinery and uninterrupted blade walls.

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

The form is extremely simple and the facade has a very confident approach to solid and void. Large walls of glass on the upper floor and deep shaded terraces are afforded by the generous cantilever roof. These hover over the cedar-clad ‘box’ below, which has either deep reveals or timber adjustable louvres to temper the environment. Naturally, the use of glass and solid relates to the rooms contained within, where more private spaces are more protected than the more public areas.

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

The timber cladding, a classic beach house material, folds to create a solid balustrade to further improve privacy. With time, the strong coastal light will cause the timber to fade like a piece of driftwood, and the house will settle into the harsh landscape. The garden has been planted in a scrubby coastal style, using species from the immediate surroundings, and will mature and evolve over time. That timber then extends inwards and becomes part of the interiors, through wall cladding in key areas, limed oak joinery and blackened features such as the stair, to further blur the relationship of the inside and out. This is complemented with grey large-format vitrified tiles throughout and crisp white walls, sculpting a neutral base for art and the ever-changing environment. The strong natural light allows sun and shade to animate the architecture, making the house part of the ever-changing scenery of the ocean.

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees
Cite: "Lamble Residence / Smart Design Studio" 11 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/475027/lamble-residence-smart-design-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments