the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Takero Shimazaki Architecture
  6. 2011
  7. Aperture in the Woods / Takero Shimazaki Architecture + Charlie Luxton

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Aperture in the Woods / Takero Shimazaki Architecture + Charlie Luxton

  • 01:00 - 6 February, 2014
Aperture in the Woods / Takero Shimazaki Architecture + Charlie Luxton
Aperture in the Woods / Takero Shimazaki Architecture  + Charlie Luxton, © Edmund Sumner
© Edmund Sumner

© Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner + 25

  • Structural Engineer

    milk structures
  • Approved Inspector

    STMC Building Control
  • Main Contractor

    Silver Square Construction Solutions Ltd
  • Client

    Jonathan and Ana Maria Harbottle
  • Contract Value

    £250,000
  • More Specs Less Specs
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Text description provided by the architects. A conversion of a derelict 1960s modernist house in the outskirts of Amersham, Buckinghamshire, the house has multiple aspects and is sited next to a local Church and surrounded by the Buckingham woodland.

Existing House. Image
Existing House. Image

Reflecting the economic downturn post 2008 and with a limited project budget, the design developed out of the architectural language of the original house; the owners and the architects working as much as possible to maximize the existing structure.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Most of the original brickwork was retained and added too. It was clear that no matter how carefully we tried to match the brick a homogenous finish would not be achieved, It was decided to paint the brick and the black was chosen to make the house recede into the shadows created by the surrounding woodlands. One half of the roof was raised to create a taller, sharper, pitch to the living room. Bedrooms were placed in the other half, retained at its original pitch, with an additional volume projecting into the garden to create a larger master bedroom. A new glass entrance lobby has also been added to open up the front of the house.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The family recently relocated from London to enjoy life within the Buckingham woods. The house is Phase 1 of 3 phases that will include additional spaces for quieter activities such as a study/guest house (Phase 2) and a green house (Phase 3).

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Views of the house’s woodland surroundings were made through careful amendments to the existing openings, with additional apertures focusing on specific viewpoints including the church, immediate and distant woods and the newly planted wild flower garden to the front of the house.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Without any curtains or blinds, the house is a transparent black viewing box, its external walls reflecting or absorbing the surrounding nature throughout the season. The interior is realized in a light grey tone with all joinery including windows and doors in oak. The contrast of dark and light makes this building highly ephemeral and reflects the family’s aspirations for more dynamic living. The house is often used as a shelter for music events (with all the doors and windows open!), gatherings for local families and children as well as a quiet retreat for the family.


View the complete gallery

Cite: "Aperture in the Woods / Takero Shimazaki Architecture + Charlie Luxton" 06 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/473968/aperture-in-the-woods-takero-shimazaki-architecture-charlie-luxton/> ISSN 0719-8884