Agilent Technologies / SKM

Agilent Technologies / SKM

© Peter Bennetts© Peter Bennetts© Peter Bennetts© Peter Bennetts+ 14

  • Architects: SKM
  • Area Area of this architecture project Area:  4200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs photographs:  Peter Bennetts
  • Technical Support:David Fletcher
  • Documentation:Peter Blair, Ashley Fraser, Tom Carroll
  • Interiors:Maria Panetteri
  • Mechanical Services :SKM
  • Electrical Services :SKM
  • Structural + Civil Engineering :Bonacci Group
  • Hydraulic Services :CR Knight
  • Acoustic :Marshall Day Acoustics
  • Quantity Surveyor :DCWC
  • Building Surveyor :PLP
  • Dda Consultant :Architecture & Access
  • Project Manager :DCWC
  • Contractor :Wilkore
  • City:Mulgrave
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Agilent Technologies wanted us to design a built environment that would change how their people work: to help them invent, test and refine ideas more consistently and quickly. They also wanted the building to represent spectroscopy – the study of light. Every aspect of the STIC – the spatial qualities, façade design, detailing, furniture specification, lighting and even ventilation design – has been designed to disrupt ‘business as usual’ and provoke innovation. The building is a series of micro-environments for thinking, testing, knowledge sharing and production; wrapped in a ‘veil’ that offers constantly shifting experiences of light and shadow to employees, collaborators and the public.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The design reflects Agilent Technologies’ team sizes, disciplinary mix and organizational culture. The multi-layered, habitable facade creates alcoves for small team and individual work. The open-plan research space is gently divided into small neighbourhoods by the careful placement of pods which are technologically rich environments for virtual teaming, stand up meetings, small group work or focussed individual production. Directly adjacent and visually connected to the open-plan research spaces are a series of highly flexible laboratory environments. The bespoke adaptable furniture and servicing systems can be transformed as inventions develop; transferred to specialist laboratories for testing; and even come into the workplace where safety allows.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The ‘Town Square’ is the social heart of the building and connects it to the broader campus. Containing a museum stair, cafe, sunken courtyard, Gen-Y space and clustered formal and informal meeting spaces, the Town Square employs a more richly textured material palette and geometry than the research spaces to create a sense of permanence and monumentality. Within the three-storey volume there are small spaces for individuals and groups to collaborate, relax and meet whilst also offering a rich social space for the entire campus to come together to celebrate past and future successes.


Project gallery

See allShow less

Project location

Address:679 Springvale Road, Mulgrave VIC 3170, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Agilent Technologies / SKM" 05 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/473650/agilent-technologies-anna-maskiell> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.