the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Juan Ignacio Castiello Arquitectos
  6. 2010
  7. Home and Studio / Juan Ignacio Castiello Arquitectos

Home and Studio / Juan Ignacio Castiello Arquitectos

  • 01:00 - 3 February, 2014
Home and Studio / Juan Ignacio Castiello Arquitectos
Home and Studio / Juan Ignacio Castiello Arquitectos, © Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

© Mito Covarrubias © Mito Covarrubias © Mito Covarrubias © Mito Covarrubias + 28

  • Coordinator

    Zarak Modad Betancourt
  • Collaborators

    Gustavo Ramos Gallo, Jorge Ignacio Gutiérrez Navarro, Eduardo García García, Diana Ortiz Moreno, Alejandro Haro Pérez, Mauricio Rodríguez Mejía, Celso Manuel Segura Juárez
  • Constructor

    Juan Carlos Villa Fernández
  • More Specs Less Specs
Diagram
Diagram

Text description provided by the architects. By an almost 40m wide cobblestone street that integrates a very generous lineal park full of tress is located “Home and Studio”.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

The plot has a 330m2 surface (11 x 30 north-south) and its topography is completely flat. It is located in the border of two contrasted realities in México: south, it overlooks a lineal park full of eucalyptus trees that belong to one of the city´s privileged colonies; north, it overlooks a mosaic of rooftops and water tanks from a low-income part of the city.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

The project had to optimize all kind of resources: economical, energetic, time and land. Also the family requested to have a big garden and distant views.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

In order to take the most from the immediate context, the house is oriented south, towards the trees, the park and the winter sun. That also reinforced the park´s security as the house gives a sense of vigilance by opening the windows towards it.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

In this street there is no setback regulation which allows the project to occupy 100% of the plot. The architect also decided that the studio had to be an extension of the house so he wouldn’t waste time in transportation and save money from expenses from an office elsewhere.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

Description:

The first level is above the street level in order to generate an extension of the visuals from the terrace-salon benefiting from the wide street and creating a “garden-balcony” that makes the house more secure by being in a higher level than the street.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

The house has four levels: the basement (street level) that occupies the most possible surface so that the three other levels were slimmer and concentrated on the back to liberate the front and have more space for the garden-balcony above the garage and the studio.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

The studio is completely independent from the house. For both, you access from the street level by different doors. The studio ventilates and illuminates from a patio that connects with the garden from a “hole” delimitated from the garden by tall, translucid crystals that contribute for a shared intimacy.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

The house is staggered at its northern end to maintain a proportional scale with the neighbors at the southern end.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

The library crowns the house on the fourth floor with a longitudinal tunnel vault which follows the direction of the space. It is a generous place where you can enjoy the free visuals both north and south.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

Some of the materials used for “home and studio”  are recycled, like the waste from the marble that was used to cover some walls, was used in smaller pieces as a mosaic.  

View the complete gallery

About this office
Juan Ignacio Castiello Arquitectos
Office
Cite: "Home and Studio / Juan Ignacio Castiello Arquitectos" 03 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/472771/home-and-studio-juan-ignacio-castiello-arquitectos/> ISSN 0719-8884