the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Frohring Ablinger Architekten
  6. 2013
  7. House P / Frohring Ablinger Architekten

House P / Frohring Ablinger Architekten

  • 01:00 - 30 January, 2014
House P / Frohring Ablinger Architekten
© Andrew Phelps
© Andrew Phelps

© Andrew Phelps © Andrew Phelps © Andrew Phelps © Andrew Phelps + 17

  • Structural Engineer

    Schindelar ZT GmbH
First Floor Plan
First Floor Plan

Text description provided by the architects. Above the village center of a small district town in Upper Austria, the client was able to buy a plot in a unique location. The plot excels in a splendid panoramic view not only on the historical center but also on the Alps.

House P / Frohring Ablinger Architekten, © Andrew Phelps
© Andrew Phelps

After a small architectural competition, the decision was made in favor of our design, which consistently convinced the client and which has been modified only slightly until completion.

© Andrew Phelps
© Andrew Phelps

Because of the slope, the single functions of the house (sleeping / living / leisure) could be stacked, which was been a request of the owners from the beginning, without waiving of generous natural lighting and associated with different insights and views. The hospitable family wanted a clear distinction between general, for guests accessible areas and private rooms.

© Andrew Phelps
© Andrew Phelps

The top floor with the bedrooms of the family holds smaller illumination openings due to the desired privacy. These are placed in order to prevent unwanted insights but nevertheless create fascinating views. On the ground floor with the living areas, wide openings establish differentiated views and each room receives its own unique characteristics and atmosphere. Here is next to the main terrace with access to pool a small, three-sided borders terrace with an open fireplace to relax and "chill out".

© Andrew Phelps
© Andrew Phelps

Each floor receives its own ideal orientation in accordance to his functions.  This results in staggered parts, whose projections and recesses can be used as a protected outdoor spaces.

Sections
Sections


View the complete gallery

About this office
Cite: "House P / Frohring Ablinger Architekten" 30 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/471450/house-p-frohring-ablinger-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.