the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Spain
  5. Suarez Corchete
  6. 2009
  7. 9 Dwellings in the Historic Center of Sanlucar de Barrameda / Suárez Corchete

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

9 Dwellings in the Historic Center of Sanlucar de Barrameda / Suárez Corchete

  • 01:00 - 29 January, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
9 Dwellings in the Historic Center of Sanlucar de Barrameda / Suárez Corchete
9 Dwellings in the Historic Center of Sanlucar de Barrameda / Suárez Corchete, © Fernando Alda 
© Fernando Alda 

© Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  + 18

  • Architects

  • Location

    Sanlúcar de Barrameda, Cádiz, Spain
  • Project Architect

    Fernando Suárez Corchete
  • Technical Architect

    Víctor Baztán Cascales
  • Project Area

    1082.0 m2
  • Project Year

  • Photography

  • Collaborators

    Lorenzo Muro Álvarez, María Pilar Casado Villa, Sergio Muntané Palomares
  • Construction

    Juan Saborido S.L.
  • Cost per m2

    313.93 euros/m2
  • More Specs Less Specs
© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

Text description provided by the architects. The planning regulations require the creation a free, unbuilt space within the plot. This premise led ​​us to believe that the most suitable design for the morphology of the plot, which was quite rectangular, was a courtyard at the back of the plot. Thus, the building is inserted between two living spaces: one outside, which is the street, and one more intimate, which is the courtyard.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The next step was to create a friendly, intimate, white courtyard, somewhat abstract and following the Mediterranean tradition. On one side of it is a staircase, that rises straight up against the party wall, and on the other side are the galleries and access to the dwellings.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

This vertical courtyard is covered with a ventilated skylight on the roof to make it livable, a meeting place for residents, a place of transition between public and private, in between the street and the dwelling where architecture must propose a gradient of spaces with different environments and materials. It is a place we could call as "intermediate space."

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The dwellings are arranged perpendicular to the facade and the backyard. The facade width is distributed into four parts, each of them occupying a dwelling. On the ground floor are three equal dwellings and a corridor, which is the entrance to the building, and the garage ramp. On the first floor are four houses equal to the ones on the ground floor. Finally, on the top floor, due to the mandatory setback of 3 meters from the front facade, there are only two dwellings, which enjoy a terrace overlooking Trasbolsa street.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

Access to the dwellings is through the building entrance corridor, to the courtyard, up the stairs or elevator, to the galleries that connect to the homes on the upper floors. On the ground floor, units have direct access through the courtyard that structures the construction.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The units on the ground and first floors have the same layout. Entrance, living room and kitchen are lit from the interior courtyard, a bathroom, and two bedrooms are lit from Trasbolsa street. The window openings that make up the facade must follow planning regulations, the presence of a greater mass of white is necessary, this is a feature of Sanlucar de Barrameda and many municipalities of Andalusia.


The openings are framed by limestone, thus emphasizing their volume within the white stucco facade. These boxes are, in a modern form, reminiscent of the traditional enclosures (or balconies) of the historical centers in this southern area. The galvanized steel slats for ventilating the basement garages act as a base for the building.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "9 Dwellings in the Historic Center of Sanlucar de Barrameda / Suárez Corchete" [9 viviendas en el Casco Histórico de Sanlúcar de Barrameda / Suárez Corchete] 29 Jan 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <> ISSN 0719-8884