We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Cacela Velha / Victor Neves

House in Cacela Velha / Victor Neves

© Fernando Guerra I FG+SG© Fernando Guerra I FG+SG© Fernando Guerra I FG+SG© Fernando Guerra I FG+SG+ 21

Cacela Velha, Portugal
  • Collaborators:David Correa, Filipe Dinis, André Violante
  • Archeology:Alexandre Valinho ,Pedro Manuel López Aldana, co-direção científica de João Nuno Marques.(Palimpsesto,Lda)
  • Structures:Engº Jorge Duarte - Pentium, Lda
  • Electrical, Networks And Security:Elsimer, Lda
  • Site Management:Engº Miguel Simeão (Guestisim, Lda)
  • Client:Sara Conde Ribeiro
  • Project Architect:Victor Neves
  • City:Cacela Velha
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs

Architect: The contemporary architecture of the building achieves a recognizable integration with its surroundings, through a balanced array that uses volumes, materials and colors that fit into the local environment.

On Level -1, the building includes part of a wall from a post-medieval period, found after the archaeological excavations carried out on site along with IPPAR. Archaeological work allowed to identify the part of this wall that features three distinct stages of construction / reconstruction.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

The earliest construction stage of the wall includes mud and stone, comprising the entire inner structure. On the exterior of the wall, two phases of reconstruction with stones are still visible.

Inside the property, the old structure has approximate dimensions of 2.4 m wide by 9.2 m long. The excavated area has a width of about 2 m. Its height ranges between 1.20 m and 1 meter.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

The design consisted of leaving the portion of the wall exposed under the upper floors of the building, framed by a garden / courtyard and a mitered glass mounted parallel to the wall, which is simultaneously the outer wall of a room.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

Abstract from descriptive text:

"The urban fabric of Cancela Velha and its building are characterized by a visual unit that is fundamentally determined by the chromatic and texture unity, derived from construction techniques and materials used in the construction of this structure.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

In contrast, volumes and alignments observed in the built structure, the spatial structure of public space and the elements that define the division of property and the urban limits - the case of the walls - is quite diverse, as is usual in groups of the same genesis and characteristics.

Ground Floor Plan. Image Courtesy of Victor Neves
Ground Floor Plan. Image Courtesy of Victor Neves

To that extent, the project rigorously respected the neighboring building, although favoring the diversity of alignments, particularly on the north wall. The walls are ubiquitous elements in the image of Cancela Velha and in its profile. It should be noted in this regard that the walls of the neighboring buildings located to the east are remarkably exposed, which gives them a great visual prominence, so the altimeter interruption that is created by the wall proposed in this project mitigates the extent and reinforces the balance with the visible houses to the north. "

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Cacela Velha / Victor Neves" [Casa unifamiliar em Cacela Velha / Victor Neves] 22 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/468493/house-in-cacela-velha-victor-neves> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.