the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Atelier van Wengerden
  6. 2013
  7. Rebel House / Atelier van Wengerden

Rebel House / Atelier van Wengerden

  • 01:00 - 18 January, 2014
Rebel House / Atelier van Wengerden
Rebel House / Atelier van Wengerden, © Yvonne Brandwijk
© Yvonne Brandwijk

© Yvonne Brandwijk © Yvonne Brandwijk © Yvonne Brandwijk © Yvonne Brandwijk + 8

  • Design & coordination

    Jacco van Wengerden, Gijs Baks
  • Collaborator

    Milda Grabauskaite
  • Structural engineer

    Ingenieursbureau Man
  • Contracter

    Van Berkel Aannemers
  • Interior Fit-out

    Thomas Meubels
  • More Specs Less Specs
© Yvonne Brandwijk
© Yvonne Brandwijk

Text description provided by the architects. In Almere, the Netherlands, parcels of land were made available for people to build their own homes.

This parcel is officially called ‘Ik bouw in mijn tuin’ (I build in my garden’) and the available space measured 9m by 8m, with a permitted height of just 3.7m. Other tight parameters included a very limited budget, proximity to the site boundaries and low maintenance.

© Yvonne Brandwijk
© Yvonne Brandwijk

The practice worked hard to fulfil the client’s wish for a distinctive and tailor made house with a butterfly roof. The possibilities of a detached house were maximised with views and light on all sides. Interesting features include indentations on the east and west façades, continuing the one in the roof, enabling an opening to the east and an entrance awning on the west side.

© Yvonne Brandwijk
© Yvonne Brandwijk

The exterior is clad with corrugated aluminium sheeting. This might not be the obvious material for a residential project, but has proven to be cost effective and robust.

© Yvonne Brandwijk
© Yvonne Brandwijk

But while the exterior is functional, the open plan interior is warm and timbered. A detached interior box houses the bathroom, cloakroom cupboard, cabinets, wardrobe and even a guest bed, with a sliding door to separate the living and sleeping areas. In summertime hidden double doors can be opened to the garden. The triangular, aluminium shed in the back garden creates more intimacy at this end of the house.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Rebel House / Atelier van Wengerden" 18 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/468018/rebel-house/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.