the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. United Kingdom
  5. Fraher Architects
  6. 2013
  7. The Green Studio / Fraher Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Green Studio / Fraher Architects

  • 01:00 - 17 January, 2014
The Green Studio / Fraher Architects
The Green Studio  / Fraher Architects, © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

© Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse + 25

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Sited opposite the Butterfly House, The Studio is a garden based creative home work space for our Architectural Practice. Situated in South East of London the building was driven by the directors need to balance a young family with an increasing workload.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The studio’s shape and orientation has resulted from a detailed sunlight analysis minimizing its impact on the surrounding buildings and ensuring high levels of day lighting to the garden and work spaces.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The split levels and grounded form helps to conceal its mass and facilitates the flowing ground- scape transition between the garden and studio. Clad in a stainless steel mesh the terraced planter beds and wild flower green roofs will combine to green the facade replacing the lost habitat.

Context Section
Context Section

Carefully orientated high performance glazing combined with super insulation and a robust natural ventilation strategy means the building requires no heating or cooling. Hot water for the kitchen and shower are provided by a large solar array and thermal store.

The project was completed in October 2013 and delivered to a tight budget and deadline. All the joinery was designed, fabricated and installed by the practice’s sister company Fraher + Co.


Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Green Studio / Fraher Architects" 17 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/467455/the-green-studio-fraher-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments