the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Mobil Arquitectos
  6. 2006
  7. Villarica House 2 / Mobil Arquitectos

Villarica House 2 / Mobil Arquitectos

  • 01:00 - 13 January, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Villarica House 2 / Mobil Arquitectos
© Nico Saieh
© Nico Saieh
  • Architects

    Mobil Arquitectos
  • Location

  • Project Area

    201.0 m2
  • Project Year

  • Photography

    Nico Saieh, Cristián Dominguez

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Cristián Dominguez + 25

  • Construction

    Rubén Paredes
  • Materials

    Metal structure, fibre cement and wood cladding
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. Footprint

The commission for this seasonal home located in a subdivision near Lake Villarrica, required the design of a volume located at the center of the plot, to build the smallest possible footprint and a low building height. As a response, we devised a coiled shape, which like a croissant, reduces the extent of the house, sets a center within it, and has a perimeter that constructs a figure composed of many faces.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Volume and Figure

The broken and twisted perimeter of the volume fulfills a double function. On one hand, it turns the enclosures to the exterior views, while addressing the multiple fronts imposed by the location of the house through its different faces and facades. The center of the figure in turn contains the access courtyard to the house, a common area surrounded and shared by the circulation and public rooms.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Interior Continuity

Within this twisted form of low-rise, efforts were made to achieve spatial continuity and light gain. Enclosures constructed lengths through the summation and extension of each other, resulting in continuity of perspectives and circulation.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

This continuity is highlighted through a skylight that runs the sheet that covers and defines the roof of the house. Due to the requirement of a low height, making this skylight results from the break and fold of this sheet, increasing light and ventilation through the roof.

Cite: "Villarica House 2 / Mobil Arquitectos" [Casa Villarica 2 / Mobil Arquitectos] 13 Jan 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <> ISSN 0719-8884