the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Pezo von Ellrichshausen
  6. 2011
  7. Cien House / Pezo von Ellrichshausen

Cien House / Pezo von Ellrichshausen

  • 01:00 - 13 January, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Cien House / Pezo von Ellrichshausen
© Cristóbal Palma
© Cristóbal Palma
  • Architects

    Pezo von Ellrichshausen
  • Location

  • Design Team

    Mauricio Pezo, Sofía von Ellrichshausen
  • Project Area

    430.0 m2
  • Project Year

    2011
  • Photography

    Cristóbal Palma, Courtesy of Pezo von Ellrichshausen

© Cristóbal Palma © Cristóbal Palma © Cristóbal Palma © Cristóbal Palma + 30

  • Collaborators

    Bernhard Maurer, Eleonora Bassi, Valeria Farfan, Michael Godden
  • Site Area

    530 m2
  • Client

    Pezo von Ellrichshausen Ltda
  • Structures

    Patricio Bonelli
  • Construction

    Ricardo Ballesta
  • Plumbing

    Marcelo Valenzuela
  • Electrical

    Jaime Tatter
  • Construction System

    Reinforced concrete
  • Exterior Finishes

    Exposed aggregate, galvanized steel framing
  • Interior Finishes

    concrete and painted wood, eucalyptus wood and polished slabs
  • Model Photography

    Ana Crovetto
  • Project Photography

    Cristóbal Palma
© Cristóbal Palma
© Cristóbal Palma

Text description provided by the architects. From the number of steps on the path up the hill, the height of an old cypress reminiscent those described by Pater, to the precise dimension that sets the podium a whole number above sea level, serve as decisive matches to explain the format of its silhouette. But the reasons that model a house are always others, always the same ones.

© Cristóbal Palma
© Cristóbal Palma

Within two unified formats, that of a large plan and another concentrated one, we layout the same unit twelve times: a square figure divided asymmetrically into four pieces. Sometimes central, sometimes laterally and others diagonally, each unit keeps a different relationship between the parts. Eventually, the pieces below will deal with the heavy work of the studio.

© Cristóbal Palma
© Cristóbal Palma

The pieces above with the almost immaterial daily routines, always devising constructions from the air to produce them later elsewhere. Between these two factual worlds, domestic life is reserved, in turn regulated by a large day room and a pair of stacked rooms for the night. The living room floor slopes towards the west. By keeping the lintels on a single horizon, the progressive sequence of frames makes their depth relative. Entering the living room is equivalent to diving under the platform of the whole number. Against a mirror that shows inside what was on the other side of the street, one arrives at the studio. To enter the tower is a form of blindness. Here, the cypress turned into board becomes locked in a continuous spiral, which with a gray melancholy, gradually returns the view while climbing.

© Cristóbal Palma
© Cristóbal Palma

The construction is a monolithic and regular concrete sediment with exposed aggregate. Only a slight change in the grain marks the difference between the podium and the tower. Inside, all the walls are covered by painted wood panels, barely thick and pierced by the galvanized steel frames that hold the windows.

Axonometrica © Pezo von Ellrichshausen
Axonometrica © Pezo von Ellrichshausen

Watch here the previously published video of Cien House, by Cristobal Palma.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cien House / Pezo von Ellrichshausen" [Casa Cien / Pezo von Ellrichshausen] 13 Jan 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/465633/cien-house-pezo-von-ellrichshausen/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Cristóbal Palma

Casa Cien住宅设计/ Pezo von Ellrichshausen

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.