Le Plan Libre / Waterfrom Design

Le Plan Libre / Waterfrom Design
Le Plan Libre  / Waterfrom Design - Facade
© Sam Tsen
Taipei City, Taiwan
  • Interior Designers: Waterfrom Design
  • Area Area of this architecture project Area :  726
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2013
  • Photographs
    Photographs :Sam Tsen
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Louis Poulsen

Le Plan Libre  / Waterfrom Design - Image 2 of 40Le Plan Libre  / Waterfrom Design - Table, ChairLe Plan Libre  / Waterfrom Design - Image 7 of 40Le Plan Libre  / Waterfrom Design - Windows, Facade, GlassLe Plan Libre  / Waterfrom Design - More Images+ 35

Le Plan Libre  / Waterfrom Design - Chair
© Sam Tsen

Text description provided by the architects. le plan libre

As the architect Mies Van der Rohe proposes "Skin and bones architecture", we try to keep all structure expose with two long horizontal sliding windows. Except for providing the house a spacious view and ample sunlight, the exposed frame and glass blur the line between indoor and outdoor.

Le Plan Libre  / Waterfrom Design - Image 25 of 40
© Sam Tsen

The cube extend from the facade is an intermediary space between indoor and outdoor. The stainless steel reflects the blue sky and merges the architecture with nature. On the roof garden, we designed asink in the shape of giant milk box, which is toppled and sprinkled a pool of grass.

Le Plan Libre  / Waterfrom Design - Lighting, Windows, Facade
© Sam Tsen

Pursue the principal of Le Corbusier’s 5 points of new architecture. Neat facade with nature texture ofmaterial is being used. With atrium in 4m*4m scale, we exposed the beam as a line in great strength to intersect the structure.

Le Plan Libre  / Waterfrom Design - Countertop, Facade
© Sam Tsen

To continue the principal of the free plan, we tried through the separation of the load-bearing columns from the walls subdividing the space. The column which in stainless steel and carrara becomes the visual points in the space. Circulation in the second floor flows like a square, across two bedrooms, study room and a game room.

Le Plan Libre  / Waterfrom Design - Image 28 of 40
© Sam Tsen

The floor in garage is combined with three kinds of tile that is in different scale. In the end of the garage, we built a skylight on the top to present the linear beauty of modernism.

First Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Le Plan Libre / Waterfrom Design" 09 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/464330/le-plan-libre-waterfrom-design> ISSN 0719-8884

© Sam Tsen

Le Plan Libre / 水相設計

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.