the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dental Clinic
  4. Italy
  5. bureauhub architecture
  6. 2013
  7. White Space Orthodontic Clinic / bureauhub architecture

White Space Orthodontic Clinic / bureauhub architecture

  • 01:00 - 4 January, 2014
White Space Orthodontic Clinic / bureauhub architecture
White Space Orthodontic Clinic / bureauhub architecture, © Roland Halbe
© Roland Halbe

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe + 10

  • Architects

  • Location

    Via Teseo, 13, 95126 Catania, Italy
  • Architects in Charge

    Tobias Hegemann & Chiara Baccarini
  • Area

    220.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • HVAC Engineer

    engineering&consulting elm
  • Carpenter and Interior Work

    FINGESTIONI di Fabio Giunta
  • Drywall Installation, Suspended Ceiling, Paintwork

    Francesco Mancuso D.I.
  • Client

    Dr. Davide Agatino Mirabella
  • More Specs Less Specs
Floor Plan
Floor Plan

White Space is an private orthodontic clinic for an opinion leader and luminary who is applying and researching most advanced techniques and materials in his discipline.

bureauhub envisioned an implant concept based on orthodontic typical use of high precision medical devices as design principle throughout the space. Interior wall surfaces and furniture merge seamlessly into a continuous white shell of DuPontTM Corian® where cutting edge medical technology are implanted.

Continuous Skin
Continuous Skin

The plug-in components are ranging from ergonomic deformations like coat hangers or toothbrush holder folded out of the Corian® cladding up to technical implants like a touch screen and remote button for x-ray control or TV screens for medical information.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Since 80% of the clinic patients are represented by children, bureauhub architecture aims to tickle senses and curiosity reversing the typical expectations of use as waiting area into a self-exploration environment.

Core of the patient lounges is a multifunctional furniture designed ad-hoc to entertain with pedagogical value: on one side three intersecting void spheres form a grotto-like space to be explored by children, while on the other side a surface equipped with niches for pencils and comic strips is dedicated to study and sketching.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

A playful signage graphic with custom designed icons CNC milled into the white Corian® skin is positioned intentionally at children’s eye level. It refers to the softly glowing backlit graphic panel indicating the spatial organization of the clinic. Here backlighting is created by pioneer use of OLED lighting modules, next genera- tion sustainable light source produced with organic electroluminescent material that will help reduce CO2 emissions.

Main focus of the futuristic environment is based upon all handcrafted built-in components meticulously designed up to the smallest details and recalling the precision and craftsmanship of orthodontics.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Every single detail experiences a subtle spatial presence, accentuating the abstraction and scalelessness of the ephemeral, monochromatic environment in a playful and poetical way.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "White Space Orthodontic Clinic / bureauhub architecture" 04 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/463570/white-space-orthodontic-clinic-bureauhub-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments