the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. India
  5. Architecture BRIO
  6. 2013
  7. Laureus Learning Pavilion / Architecture BRIO

Laureus Learning Pavilion / Architecture BRIO

  • 01:00 - 19 December, 2013
Laureus Learning Pavilion / Architecture BRIO
Laureus Learning Pavilion / Architecture BRIO, Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO
Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO

Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO + 29

  • Architects

  • Location

    Karjat, Maharashtra 410201, India
  • Design Team

    Robert Verrijt, Shefali Balwani, Sahil Deshpande, Pankaj Chakraborty, Ryan Mcloughlin
  • Area

    300.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Structural Design

    Vijay K. Patil & Associates
  • Program

    workshop area, raft building, craft rooms, kayak storage
  • Client

    Magic Bus India Foundation
  • Sponsors

    Laureus Foundation
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO
Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO

Text description provided by the architects. Partly a building, partly a challenge course, the Laureus Foundation sponsored Learning Pavilion is an interactive building used as a gathering space and play area for Mumbai’s underprivileged children.

Master Plan
Master Plan


Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO
Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO

The pavilion, designed by Architecture BRIO is located on the Magic Bus Centre for Experiential Learning, situated near Mumbai at the foot of the Western Ghats. Magic Bus is an NGO which seeks to educate and mentor children through outdoor “experiential” learning.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The landscape of the Magic Bus Centre is in stark contrast to the daily living environment of most of Mumbai’s children. While in space-starved Mumbai, outdoor play areas are hard to get by, the Centre is blessed with a unique variety of diverse terrains to be experienced by the children; a river, woods, nature trails, camping grounds, and expansive green lawns for soccer. All of which is intended to promote the NGO’s concept of “learning by doing”.


Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO
Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO

Magic Bus

Section AA
Section AA

Realizing that children in the city are the worst affected by the scarcity of space, Matthew Spacie founded Magic Bus in 1999. On weekends and evenings he began inviting street kids living at the bus stand across from his office to hop the fence so he could coach them in rugby. Within a few months of his coaching and mentoring, these boys learned discipline, improved self-esteem, hygiene, and understood the importance of respecting team members and opponents in a healthy competitive environment.For many children burdened by the demands of poverty, the sport sessions provided an opportunity to express themselves, release their pent-up energy and be a part of the larger community.

Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO
Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO


Af ter undertaking successful trips taking groups of kids on weekend camps in the valleys and mountains surrounding Mumbai, the idea of a permanent outdoor campus outside of the city was born.

Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO
Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO

The first Phase of this project comprising of children’s dormitories, a dining pavilion, volunteers accommodation and a resources centre was designed by Rahul Mehrotra Associates. A challenge course with climbing walls, Jacob’s ladders and zip lines completed the first phase. Architecture BRIO designed the second phase of the project, which included proposals for staff accommodation, a facilitation center for corporates and the Laureus Learning Pavilion.


Model West Elevation
Model West Elevation

Learning Pavilion

While a learning pavilion on an outdoor campus for underprivileged children is a very specific program, the pavilion needs to be able to accommodate a wide variety of activities such as team building workshops, games, briefing sessions, group discussions, craft classes, raft building and climbing.

Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO
Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO


Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO
Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO

Location

Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO
Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO

Architecture BRIO chose to locate the Learning Pavilion on a confluence of four important landscape elements: a seasonal stream turns around a hillock and culminates in a river while flanking an existing soccer field. These elements are emphasized by strategically placing the various activities of the Learning Pavilion on either side of the banks of the stream.

Detail
Detail


Challenge Course

Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO
Courtesy of Ariel Huber + Rob Thomas Photography + Architecture BRIO

The challenge course on the Magic Bus Centre is extended into the pavilion turning it into an architectural route and binding the landscape, the pavilion, activities and experiences together. Access and circulation to the two decks on the upper floor of the pavilion is provided through the hilled topography as well as wooden climbing ladders.


From the soccer field a log bridge placed on excavated rocks leads you over the stream to the hillock. A series of steps up the hill ends on a cement floored children’s game area which becomes a viewing platform of the sports field during the soccer matches played here. Tucked away below this deck inside the hill are the toilet facilities for the pavilion. A 29 meter long plexiglass roof stretches out covering a second deck and a large double height workshop space. This airy, double height space will be used to play games, build rafts, use the mini Jacob’s ladder or just sit in the shade.


The cantilevered timber deck across the stream is connected with a custom made timber / steel ropes bridge. The bouncy ropes bridge obstacle course makes the otherwise conventional passage from one activity space to another an exciting event. It also becomes a viewing gallery, from which to instruct and cheer climbers using the Jacob’s ladder.


Below the timber deck a watersports store room with kayaks and canoes is enclosed by a series of steel mesh double doors. This deck projects out over the sports field and becomes a viewing platform of the surrounding trees. Two wooden climbing ladders take the children down to the granite stone paved ground floor.

Materialisation


The lightweight structure of the pavilion consisting of dark green painted steel columns and a semi-transparent roof allows it to disappear in the background. As the budget for the project was considerably low, the structure is designed such that it uses the least amount of materials with the maximum amount of covered, shaded spaces. The space below the roof is open to all sides. In the summer months the shade of the roof creates a respite from the heat while natural breeze flowing from the river cools the covered spaces. During the monsoon months the pavilion becomes a dry space to take cover from heavy rains.

Social Change through Sports


Keeping in mind the nature of the Magic Bus Campus as a center for outdoor experiential learning and sport for development, where children engage with obstacle courses, Architecture BRIO designed the Learning Pavilion as an interactive building becoming part of this Challenge Course.


Encouraging children to find their own path up down and across the pavilion through various ways, it challenges them to overcome boundaries.


I t integrates sport and activity as an integral par t of the architecture, bringing to life magic bus’s philosophy of social change through sport.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Architecture BRIO
Office
Cite: "Laureus Learning Pavilion / Architecture BRIO" 19 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/459105/laureus-learning-pavilion-architecture-brio/> ISSN 0719-8884