the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Irisarri Piñera Arquitectos
  6. 2011
  7. Single Family House / Irisarri Piñera Arquitectos

Single Family House / Irisarri Piñera Arquitectos

  • 01:00 - 19 December, 2013
Single Family House / Irisarri Piñera Arquitectos
Single Family House / Irisarri Piñera Arquitectos, © Hector Santos Díez
© Hector Santos Díez

© Hector Santos Díez © Hector Santos Díez © Hector Santos Díez © Hector Santos Díez + 17

  • Architects

  • Location

    O Casal, Spain
  • Architect in Charge

    Jesús Irisarri Castro, Guadalupe Piñera Manso
  • Structural

    Ibinco S.L.
  • Mecanical

    Exinor S.L.
  • Building Manager

    Guadalupe Piñera Manso, Jesus Irisarri Castro
  • Quantity Surveyor

    Manuel Taboada Acevedo, Ana Cal Conde
  • Area

    290.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

© Hector Santos Díez
© Hector Santos Díez

Text description provided by the architects. Wandering, living, capturing moments. A series of pre-existences, petrous rests of an old , tradicional-farming structure; a table under the leafy glicinea, that has greeted meals and family reunions troughout decades, and the nearby pool; they all become the origin and the plot that set the space bound to be a living place. Also, a sloping terrain garnished with small terraces, an auburn that grew up sheltered from the ruins and the experience of life in the parcel, the sun's haul at a southwest-facing valley, the heat in those long days of summer, the wish of light for the late fall. Those every-day little moments.

© Hector Santos Díez
© Hector Santos Díez

It is a matter of experiencing through the generation of a continuum of intermediate spaces newly built that link the ruins, three pieces grouped in line, and bring together their diverse condition and character that gives them their position-orientation, to provide the project with complementary areas in addition to those news ones previously  proposed. In this way we explore the manner they generate different sets of filter control, climate, light or privacy; as a system of joints that connect landscapes and moments.

© Hector Santos Díez
© Hector Santos Díez

The most private areas are disposed with some independence at the ends and between them a continuous space wraps adapting to the topography. The previous character of the ruins' spaces, more introverted, contribute to the domestic area with those most intimate moments that contrast with the exterior in the reconstructed region, as well as open courtyards where the walls and ruin process had generated them.

© Hector Santos Díez
© Hector Santos Díez

The remains of the existing building are treated as ruin consolidating the masonry walls by cladding concrete that continues as slab evoking the original volume,  and thus emphasizing the private nature of the ancient construction.

© Hector Santos Díez
© Hector Santos Díez

A concrete slab that mimics the topography of the area, wheatherizes and defines the continuous space,  with a slight enclosure of specialized layers that performs as an active membrane, with diverse compositions depending on their orientation and high capacity for handling and further processing by the users.

© Hector Santos Díez
© Hector Santos Díez

The offset of the sealing layers as well as the one of the slabs with them creates ephemeral spaces at the will of the people.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

Cite: "Single Family House / Irisarri Piñera Arquitectos" 19 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/458431/single-family-house-irisarri-pinera-arquitectos/> ISSN 0719-8884