the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. Design Guild
  6. Sang Seng Jae / Design Guild

Sang Seng Jae / Design Guild

  • 01:00 - 18 December, 2013
Sang Seng Jae / Design Guild
Sang Seng Jae  / Design Guild, © Hyo Chul Hwang
© Hyo Chul Hwang

© Hyo Chul Hwang © Hyo Chul Hwang © Hyo Chul Hwang © Hyo Chul Hwang + 19

  • Architects

  • Location

    Seoul, South Korea
  • Design Team

    Haun Jun Choi, Sang Mi Jeong, Kang Kim, Jeong Young Chu
  • Chief Architect

    Daewon Kwak
  • Area

    294.0 sqm
  • Photographs

© Hyo Chul Hwang
© Hyo Chul Hwang

Text description provided by the architects. At the first client meeting, the sketch shown below was the architect inspiration that answers to client’s wandering imagination.  Then, it has only taken 6 months until its realization.

Looking back on process, the project has been through numerous issues, mainly from the chosen contractor’s lack of experience on Wood frame construction as well as under-estimating at constructability of gable roofs with various angles. In the end, all became history leaving such a complimentary residue of feeling. 

© Hyo Chul Hwang
© Hyo Chul Hwang

Reinforced Concrete structure and light wood frame structure were mixed-used. Because it appeals to both generation since the first generation prefers solidity from concrete structure and the other prefers natural friendly idea from wood structure.

The decision was able to be made based on the experience from the previous project which designed ground floor with steel frame structure and the second and third floor with wood frame structure.

© Hyo Chul Hwang
© Hyo Chul Hwang

The design can be statically misinterpreted as a house between two houses.  First sketch well support the initiative concept which intended one house for each generation and common space between.  Knowing the family, the program has changed from vertical group to horizontal strategy which means the program separation by floors. The lower level was provided for older generation, considering minimizing their physical restraint.  Each house would carry functional means, one with room, the other with kitchen and the living room between.

Diagram
Diagram

The building was planned to optimize area space as possible, considering future generation. Under the circumstances, the Parking lot in backyard and privacy through the front-yard carefully added spice on this simplified, function-oriented triplet house.

In order to minimize the volumetric weight, the far end’s roof line was lowered. Also the street-side façade was subdivided into the first, second floor and the roof. The ‘used brick’ is used on first floor façade, providing steady atmosphere.  The projected second floor is to emphasize the façade’s segmentation as well. 

© Hyo Chul Hwang
© Hyo Chul Hwang

The variety of angles on its gable-roof design was intended to compromise loft space underneath, so that the loft area can have sufficient ceiling height.  Another design goal was to introduce more natural light into the loft area. However, skylight needed to be reconsidered based on the probability of common mistake on skylight construction. The different angle on roof design reveals tri-angular windows which allow timely sunlight into the house. In the end, the client also earned additional balconies they liked to have. 

© Hyo Chul Hwang
© Hyo Chul Hwang

The design is user-friendly, mainly focused on its function. The logic flows coherently. The mass was relocated for parking location and privacy. The following volumetric balance needed to be manipulated.  Then, the loft introduced new look on roof line.  After all, natural light illuminate this house in various way. The design was progressively developed based on the given circumstances, and also through the communication with client’s need.  The house design is not only architect’s trophy but also the result of accumulated ideas by interactive communication. 

Diagram
Diagram


View the complete gallery

About this office
Design Guild
Office
Cite: "Sang Seng Jae / Design Guild" 18 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/458176/sang-seng-jae-design-guild/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.