All
Projects
Products
Events
Competitions

Pinterest Headquarters / All of the Above + First Office + Schwartz and Architecture

Pinterest Headquarters / All of the Above + First Office + Schwartz and Architecture

© Eddy Joaquim © Eddy Joaquim © Eddy Joaquim © Naho Kubota + 27

  • Architects: Schwartz and Architecture, All of the Above, First Office
  • Area Area of this architecture project Area: 45000.0 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2013
  • Photographs photographs: Naho Kubota, Eddy Joaquim
  • Pinterest Team: Everett Katigbak and Per Johansson
  • Project Manager: Gina Caruso, Relocations Connections, Inc.
  • Contractor: NOVO Construction
  • Structural Engineer: Yu Structural Engineers
  • Furniture Designer: One Workplace
  • Lighting Designer: Pritchard Peck
More Specs Less Specs
© Naho Kubota
© Naho Kubota

Text description provided by the architects. When we first met with Pinterest, it was to discuss their office in Palo Alto. There were 12 people in the group, but they were growing quickly. Evan and Ben, Pinterest’s founders, asked us to design an office environment that could reflect their unorthodox character and growth. Our response was through monumentality. Rather than buying a desk for every new engineer, we proposed one large table that would reach maximum capacity over a long period of time. It measured 32’ x 32’, and could easily fit sixty people. The table went into production, when we were called in for another meeting.

© Naho Kubota
© Naho Kubota

The company had exploded. Pinterest had tripled in size and the partners found a 45,000 square foot warehouse in San Francisco that could easily fit 300 people. They wanted a space that would be in a perpetual state of creation. No matter how big the company got, designers and engineers would feel encouraged to contribute their best ideas, to fill in the blank, to decorate, destroy, and exhibit again. We understood, that like the website itself, the office environment would have to offer an abstract framework within which collaborative, social, and emotional relationships could begin to form and transform the architectural space.

© Naho Kubota
© Naho Kubota

To our next meeting, we brought a plan, a model, and a quote—not a price quote, which we are sure they would have preferred—but a quote from the short formalist essay, “Art as Technique,” from 1917, by the literary theorist, Victor Shklovsky:

© Eddy Joaquim
© Eddy Joaquim

"Habituation devours works, clothes, furniture, one’s wife, and the fear of war. ‘If the whole complex lives of many people go unconsciously, then such lives are as if they had never been.’ The technique of art is to make objects ‘unfamiliar,’ to make forms difficult, to increase the difficulty and length of perception because the process of perception is an aesthetic end in itself and must be prolonged."

Plan
Plan

We argued that a creative office cannot function on terms of efficiency, connectivity and productivity alone. For each person to take part in the creation of company culture, we would need to counter the habitual environment of the desk, the conference room, and the corner office. The idea of a non-habitual office space continued certain qualities of the initial house where Pinterest was born. There were no cubicles or hierarchies, just a domestic interior transformed by tech loving young people into a workplace.

© Naho Kubota
© Naho Kubota

With these thoughts in mind, we designed a catalog of strange objects. Big volumes that we called ‘houses’ would create pockets within the open warehouse. Different monumental tables would require for people to invent new ways of organizing a meeting, occupying a war room, coming together for a collective lunch or throwing a party at the bar. Even the most democratic, circular table, in inverse, would become a lock-down room for engineers on a deadline. All around, white and glass surfaces would turn into white boards, pinboards, and graffiti walls. The domestic interior would grow thick with objects, sketches and ideas formed through social contact.

© Eddy Joaquim
© Eddy Joaquim

We placed four houses into the warehouse, forming at its center a big, gathering space and at its edges a thick infrastructural corridor with service spaces that are variously expansive and compressed. We hope people will see opportunity here to chat with their coworkers, go deep into their work, enjoy the heat of the sun or a darkened room, and let the blood rush to their heads.

Section
Section

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: San Francisco, CA, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pinterest Headquarters / All of the Above + First Office + Schwartz and Architecture" 16 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/458012/pinterest-headquarters-all-of-the-above-first-office-schwartz-and-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Naho Kubota

Pinterest 旧金山总部 / All of the Above + First Office + Schwartz and Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.