the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospital
  4. Spain
  5. Estudi PSP Arquitectura
  6. 2012
  7. Vall d’Hebron Hospital / Estudi PSP Arquitectura

Vall d’Hebron Hospital / Estudi PSP Arquitectura

  • 01:00 - 11 December, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Vall d’Hebron Hospital / Estudi PSP Arquitectura
Vall d’Hebron Hospital / Estudi PSP Arquitectura, © Francisco Villaescusa
© Francisco Villaescusa

© Francisco Villaescusa © Francisco Villaescusa © Francisco Villaescusa © Francisco Villaescusa + 12

  • Contractor

    OHL y G&O, UTE Vall d’Hebron
  • Direction

    GPO Ingeniería
  • Structures

    BOMAINPASA SLP
  • Engineering

    GRUPO JG Ingenieros
  • Security and Health

    Bureau Veritas Iberia SAU
  • More Specs Less Specs
Vall d’Hebron Hospital / Estudi PSP Arquitectura, © Francisco Villaescusa
© Francisco Villaescusa

Text description provided by the architects. This is a unique project in the General Hospital building. The intervention arises from the need to rationalize and concentrate the different surgical and post-operation recovery areas, as well as the desire to create a new vertical communication core to expedite the transfer of patients and solve the crossed circulation with the public.

© Francisco Villaescusa
© Francisco Villaescusa

Given the lack of free space within the Medical Campus of Vall d'Hebron and the apparent functional need to connect the new surgical and ICU areas with hospitalizations areas, the option of placing two medical plans and a technical plan above the back wings of the existing building was raised.

For structural reasons, we design a constructive solution that does not transmit any vertical loads onto the structure of the old building, but uses it as a bracing core. Thus, the new slabs are supported by pillars outside the building, and large span girders (7m and 26.4 m), parallel to the facades, remain exposed outside of the enclosures. On these, perpendicular and at the technical plan level, others girders are supported, from which hang the pillars that hold the slabs, thus forming a bridge that prevents the transmission of loads onto the existing building.

© Francisco Villaescusa
© Francisco Villaescusa

The new vertical core (11 stories high) is located in one of the courtyards, at the center of gravity of the building, connecting all the hospitalization floors and emergency with the new surgical and critical care units block, without crossing with the public circulation.

The enclosures are designed with large format sandwich panels, made of lacquered steel similar in color to the exposed structure of the building. In general, all materials used are light and for dry construction, minimizing weights and inconvenience to the lower floors, which have remained in use at all times.

© Francisco Villaescusa
© Francisco Villaescusa

Because of the difficulty involved in the execution of projects of this magnitude in a hospital in use, due to the the growing medical and technological demands, and the needs to update certain facilities of the existing building, we have proposed an amended project and four complementary projects during the construction, delaying its execution time.

Third Floor Plan
Third Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Estudi PSP Arquitectura
Office
Cite: "Vall d’Hebron Hospital / Estudi PSP Arquitectura" [Hospital de la Vall d’Hebron / Estudi PSP Arquitectura] 11 Dec 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/456236/vall-d-hebron-hospital-estudi-psp-arquitectura/> ISSN 0719-8884