the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. United States
  5. Andrew Berman Architect
  6. 2008
  7. Writing Studio / Andrew Berman Architect

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Writing Studio / Andrew Berman Architect

  • 01:00 - 10 December, 2013
Writing Studio / Andrew Berman Architect
© Michael Moran
© Michael Moran

© Michael Moran © Michael Moran © Michael Moran © Michael Moran + 13

  • Structural Engineering

    Ramon Gilsanz - Gilsanz Murray Steficek LLP
  • Mechanical Engineering

    CGM Engineering
  • Daylight Consultant

    Carpenter Norris Consulting
  • Acoustical Consultant

    Robert F. Mahoney & Associates
  • General Contractor

    R.B. Hartwell and Sons
  • Cabinetmaker

    Jim Ledger/ Fineline Custom Cabinet
Writing Studio / Andrew Berman Architect, © Michael Moran
© Michael Moran

Text description provided by the architects. This building was commissioned as a library and writing studio for a historian.

It is located on a property adjacent to the client’s home, and is approached on footthrough a stand of trees. There is no drive or path. The library sits at the threshold ofan open field and a wood. A tidal stream is visible through the woods, at the rear ofthe property.

© Michael Moran
© Michael Moran

A twelve-foot tall door is the entry façade. Due to the siting and geometry of the building, little else of the building is visible on approach. A wood staircase is immediately seen on entering, leading up to an unrevealed but glowing space. The library space is at the top of the stairs, apparently set in the tree canopy of the woods. The library was conceived as a tranquil day-lit space for reading, writing, andthought. Light fills the room from above, and animates the space with the changingbrightness and color of the day.

© Michael Moran
© Michael Moran

The walls of the study are lined with books. The windows are integrated into the bookcases, creating a sense of being enveloped by books and the surrounding foliage. The kitchens, bathrooms, storage and dumbwaiter are all concealed in a corestructure within the single volume of the building. The staircase, interior wall lining,bookcases, cabinetry are straight grain Douglas fir.

© Michael Moran
© Michael Moran

The structure of the library is a series of parallel steel portal frames that were shop built and delivered to the site. Wood framing spans between the steel frames. All of the exterior facets of the building are sheathed in copper.

© Michael Moran
© Michael Moran

The copper and geometry of the building work in concert to create a building whose form and presence change in the shifting light of the day and color of the seasons. The copper can be both reflective and matte, depending on the viewing angle and light. It can be brilliantly reflective as well as deep velvety brown and violet. Eventually, the copper will patina to green. It is a simple structure with a mutable presence in the landscape.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Writing Studio / Andrew Berman Architect" 10 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/456102/writing-studio-andrew-berman-architect/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.