We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Stacey-Turley Residence / Kariouk

Stacey-Turley Residence / Kariouk

© Christian Lalonde© Christian Lalonde© Christian Lalonde© Christian Lalonde+ 14

Ottawa, Canada
  • Millwork:Karhu Fine Cabinetry, Millwork
  • Accordion Windows:Monarch Moveable Glass Walls
  • Engineering:ART Engineering
  • Architect In Charge:Paul duBellet Kariouk
  • Design Team:Chris Davis, David King, Sarah McMurtry, Dimitar Mehandjiev, Adam Paquette
  • City:Ottawa
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© Christian Lalonde
© Christian Lalonde

Text description provided by the architects. The requirements for this project called for the design of a small home that would respond to the evolving life needs of a young couple, with two small boys, who intend to live their lives here for the next half century.  A significant spatial challenge from the start of the project was that the maximum allowable width of the house could only be twenty-four feet, hence the house would necessarily need to be long; because windows on the long sides of the home were greatly restricted by zoning regulations, there was an immediate design challenge to bring light into the long interior volume that otherwise would be dark.

© Christian Lalonde
© Christian Lalonde

Design Solution:

The home is set as far back as possible within a contoured landscape, effectively turning the “basement” into a “lower level” that opens fully to the light and views of the large front garden. Here, and as well above on the main floor, the front wall comprises a floor-to-ceiling glass accordion-door system that can open 100% to the landscape. On the main floor, the roof overhang is calibrated to block the higher-angled summer sun, while the lower-angled winter sun penetrates the home. 

© Christian Lalonde
© Christian Lalonde

The Insulated Concrete Form walls (ICF) and the poured concrete, radiant heated floors capture and hold the warmth of the winter sun, gradually releasing the heat throughout the home in the evening. The sloped roof continues through the interior and reaches fourteen-feet to catch light and to create a “chimney effect” that accelerates breezes down the length of the house, eliminating the need for air conditioning.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Light is brought into the center of the home through an ensuite whose volume hovers in a large opening in the floor plate; the bathroom is fitted with expansive skylights and clerestory, allowing daylight to spill through that opening, illuminating both levels. 

Section
Section

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Stacey-Turley Residence / Kariouk" 06 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/455112/stacey-turley-residence-kariouk> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.