the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Felipe Lagos
  6. 2011
  7. Gueto House / Felipe Lagos

Gueto House / Felipe Lagos

  • 01:00 - 6 December, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Gueto House / Felipe Lagos
Gueto House / Felipe Lagos, Courtesy of Felipe Lagos
Courtesy of Felipe Lagos

Courtesy of Felipe Lagos Courtesy of Felipe Lagos Courtesy of Felipe Lagos Courtesy of Felipe Lagos + 22

  • Architects

  • Location

    Pucón, Chile
  • Architect

    Felipe Lagos
  • Project Area

    330.0 m2
  • Project Year

    2011
  • Photography

    Courtesy of Felipe Lagos
  • Collaborator

    Renato Parra
  • Client

    Luis Alberto Navarrete
  • Structures

    Marcelo Griferos
  • Construction

    Awe-Genco
  • Site Area

    850.0 m2
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Felipe Lagos
Courtesy of Felipe Lagos

Gueto House is a holiday home on the shore of Villarrica Lake in southern Chile, specifically on the road between Villarrica and Pucon. The site is a gentle hillside overlooking the lake.

One of the first challenges of this project was to comply with a local ordinance providing that the slopes of the roofs must be at least 40°. Another problem is that as the site is a condominium with established design guidelines, we had to respect all of the guidelines related to certain materials, heights, spacings, fences, typologies and colors, among others.

Courtesy of Felipe Lagos
Courtesy of Felipe Lagos

This house is elevated over the site in order to take advantage of all the views, and to make a better distribution of the program. On the first floor is the access and services, on the second floor is the family program. The distribution is basically an open floor plan, communicated through a corridor with the bedrooms area. This freedom in the program was especially designed for collective leisure, allowing for a shared use of the rooms. The interior meets the exterior linking all programs, kitchen, dining room, living room and terrace.

Courtesy of Felipe Lagos
Courtesy of Felipe Lagos

We designed a special sliding glass system, which runs through two connected axes, allowing for the living / dining / kitchen to be connected with the terrace during the summer, and separated during the winter.

As this is a second home, for temporary use, we designed facilities for the summer vacationer. Hence, the bathrooms separate the vanity, and the kitchen is connected to the dining room.

Courtesy of Felipe Lagos
Courtesy of Felipe Lagos

The materials include a steel structure, wood, and larch shingles with CONAF sustainable management certification for monolithic cladding. Finishes include volcanic stones and marbles, as a way of integrating architecture to its context.

First Level Floor Plan
First Level Floor Plan

View the complete gallery

Cite: "Gueto House / Felipe Lagos" [Casa Gueto / Felipe Lagos] 06 Dec 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/454928/gueto-house-felipe-lagos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments