the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Somalia
  5. estudi grv arquitectes
  6. 2008
  7. Library and School for Adults / estudi grv arquitectes

Library and School for Adults / estudi grv arquitectes

  • 01:00 - 5 December, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Library and School for Adults / estudi grv arquitectes
Library and School for Adults / estudi grv arquitectes, Courtesy of Estudi grv arquitectes
Courtesy of Estudi grv arquitectes

Courtesy of Estudi grv arquitectes Courtesy of Estudi grv arquitectes Courtesy of Estudi grv arquitectes Courtesy of Estudi grv arquitectes + 18

  • Collaborators

    Fabián Coutiño, Juan Pablo Ortiz, Leonardo Moad
  • Technical Architect

    Roc Isern
  • Structures

    Jaime Pastor
  • Facilities

    SURIS
  • Client

    Ajuntamiento de Cunit
  • Construction

    TAU ICESA
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Estudi grv arquitectes
Courtesy of Estudi grv arquitectes

Text description provided by the architects. The site is an elongated plot along the north-south direction, parallel to Creueta street that runs depressed relative to the site, and sloping down to a green area at a lower level. The siting of the project offered the possibility of communication with the surrounding park and views of the sea and the nearby mountains. The program requested, in addition to the library, some classrooms for the adult school.

Courtesy of Estudi grv arquitectes
Courtesy of Estudi grv arquitectes

The building is split into two floors so that the volume is accessed from the street and from the park. An intermediate-level platform connects all access levels and allows one to go from the library to the park. A double height lobby communicates the access to the library on the top floor and the adult school on the lower level.

Courtesy of Estudi grv arquitectes
Courtesy of Estudi grv arquitectes

Despite the radical distance of formalization, the reference for the design of the library was Arne Jacobsen's project for Rødovre library. In that case, the building is surrounded by an opaque wall and the rooms open onto interior courtyards. In our case, due to program requirements, we needed to compact the plan, so that instead of turning space inwards, it was appropriate to involve the consultation rooms in the visual domain of the site.

Courtesy of Estudi grv arquitectes
Courtesy of Estudi grv arquitectes

The perimeter enclosure is designed with continuous glazing on the three facades overlooking the park. Towards the street, the enclosure consists of dark gray, precast concrete blocks, filling the panels between pillars evident from outside. A double facade is generated, with glass on the inner plane and perforated aluminum sheet panels at the end of the overhang that filter light and solar incidence.

Courtesy of Estudi grv arquitectes
Courtesy of Estudi grv arquitectes

A low parapet allows the passage of building services and supports furniture around the entire perimeter of the rooms. Access from the street and from the platform of the park are accented with a cantilevered pergola, clad in metal plate on the bottom. Intermediate platforms link the horizontal planes of the building with the topography, the library includes a wall to the north, a gardened area linked to the playground. Behind the wall, the wooded area finishes the park.

Plan and Elevation
Plan and Elevation

View the complete gallery

About this office
estudi grv arquitectes
Office
Cite: "Library and School for Adults / estudi grv arquitectes" [Biblioteca y Escuela de Adultos / estudi grv arquitectes] 05 Dec 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/454600/library-and-school-for-adults-estudi-grv-arquitectes/> ISSN 0719-8884