the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. b720 Fermín Vázquez Arquitectos
  6. 2006
  7. House Ampudrán / b720 Fermín Vázquez Arquitectos

House Ampudrán / b720 Fermín Vázquez Arquitectos

  • 01:00 - 6 December, 2013
House Ampudrán / b720 Fermín Vázquez Arquitectos
House Ampudrán / b720 Fermín Vázquez Arquitectos, © Adriá Goula
© Adriá Goula

© Adriá Goula © Adriá Goula © Adriá Goula © Adriá Goula + 31

  • Architects

  • Location

    Girona, Spain
  • Design Team

    Fermín Vázquez, Adriana Plasencia, Antonio Buendía, Anais Blanc, Gaëlle Lauxerrois, María Ros
  • Area

    400.0 sqm
  • Project Year

    2006
  • Interior Design

    Pilar Libano
  • Landscape Architecture

    Bet Figueras
  • Structural Engineering

    J. Blasco
  • Services Engineering

    Celec
  • More Specs Less Specs
© Adriá Goula
© Adriá Goula

Text description provided by the architects. Located on a very uneven plot of land and skirting the perimeter of a small rural village perched on a hill, the house consists of a series of walls matching the topography. The house, which is relatively big compared to the rest of buildings of the village, goes unnoticed leaving the image of the village in the landscape unaltered. The project is a contemporary response to the programme and the backdrop, although it assumes, with discipline, strict rules concerning materials, empty spaces and covers.

© Adriá Goula
© Adriá Goula

The house is designed as consisting of autonomous volumes and divided into two bodies: a bigger one housing the main premises, and a secondary one for the garage and guest rooms. The rooms are arranged in two floors, adapting to the slope. On the upper floor are the access hall and the bedrooms, whereas on the lower floor are the living premises and the toilet.

© Adriá Goula
© Adriá Goula

The tectonics and force of the stone volumes is divided by an exterior staircase that links both levels. A series of divisions on the cover of the main piece contribute to the image of a volumetry broken into different elements, somehow reminding us of the usual arrangement of the farming buildings around.

© Adriá Goula
© Adriá Goula

Once inside the building, from the access hall, the field of vision opens through a central space that serves as a work area or office. The staircase, designed as one more premise, comes out into a large main living room. Attached to the aforementioned living room and on a slightly lower level is a canopy with a fence that can be opened outdoors in summer and be part of indoor spaces in winter. It is, thus, a passage area that can be either part of the garden or part of the living room.

© Adriá Goula
© Adriá Goula

The south façade has got some pergolas covered with vegetal elements in order to protect it from the intense rays of the summer sun. This way, temperature changes indoors are tempered. In an area that is a bit further from the main building are a swimming-pool and an auxiliary building in which a small toilet and garden tools storage are housed.

© Adriá Goula
© Adriá Goula

The walls are covered with stone on the outside and exposed concrete on the inside. Floor tiles in the living rooms and toilets are made of natural stone, while oak timber flooring is used for the bedrooms. Zinc door edges and timber frameworks complete the range of materials used in the construction.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Cite: "House Ampudrán / b720 Fermín Vázquez Arquitectos" 06 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/453755/house-ampudran-b720-fermin-vazquez-arquitectos/> ISSN 0719-8884