the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Landscape Architecture
  4. Czech Republic
  5. Architekti DRNH
  6. 2012
  7. Gardening center / Architekti DRNH

Gardening center / Architekti DRNH

  • 01:00 - 27 November, 2013
Gardening center / Architekti DRNH
Gardening center / Architekti DRNH, © Tomáš Malý
© Tomáš Malý

© Tomáš Malý © Tomáš Malý © Tomáš Malý © Tomáš Malý + 29

© Tomáš Malý
© Tomáš Malý

© Tomáš Malý
© Tomáš Malý

The Chateau Gardens complex of the Kroměříž Chateau is listed in the UNESCO World Heritage register. Its nursery is located in the southwestern portion of the gardens, in place of the crumbling structures from the 1970s.

© Tomáš Malý
© Tomáš Malý

The new complex of facilities for the gardens' operations and storage replaces the former, structurally unsound buildings. The dimensions of the newly-designed structures are smaller than those of the former operational facilities of the nursery. As a part of the completed project, this freed space will be restored and incorporated into the visitor's area of the garden. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The new garden centre and storage grounds of the gardens are conceived as an interpretation of a farmyard, with wooden structures that combine traditional carpentry with modern technology and contemporary design. The design of each individual structure references the period in which they were built, but, at the same time, create the atmosphere of traditional farm structures.

© Tomáš Malý
© Tomáš Malý

The fragmentation of the adjoining development made it clear that the area was in need of a simple, unified complex of appropriate size, in harmony with the atmosphere of the entire chateau complex. In keeping with the set layout parameters of the project, a composition of three simple structures was chosen. These structures surround the central courtyard, and are situated so that they balance the gradually developing "soft" character of the location. The western section includes a storage structure, while a garage housing garden equipment stands opposite, leaving the centre structure as a designated area for garden workers.

© Tomáš Malý
© Tomáš Malý

The natural aging of materials was taken into account during the design of the facades of the structures. The final appearance integrates the texture of oxidised and weathered wood, which will allow the structures to become an organic part of the old chateau gardens. The concept of intertwining the new with the old is reflected in the use of traditional cast-iron lamps and original stone paving in direct contact with new structures.

Sections
Sections

The moderately-insulated wooden employees' station and uninsulated wooden structures of the garages and storage areas are constructed using a system based on a frame module of 3.3 metres. This dimension is then divided in thirds, and emphasised in the diagonal features of the front facades of the single-level structures. The visible supporting elements are designed and constructed using classic carpentry roof constructions with tenon and bolted joints. The insulated two-story section utilises a frame construction braced with surface panels. The buildings are designed with concrete strip foundations, and portions of the structures are founded on piles due to the underlying large-diameter sewage canals. 

© Tomáš Malý
© Tomáš Malý

Two single-level buildings have single-pitched roofs sloped to the rear wall, while the two-story building sports a gable roof. The roofs of the single-level structures (buildings B and C), as well as the roof of the two-story structure (building A) are supported by wooden purlin systems.

The finishes of the facades take into account flammability codes, and are therefore partially constructed using vertical larch panels, and partially using fibre cement segments. The insulated or fire resistant parts of the building are covered with fibre cement boards, water-resistant HPL boards and plaster fibre boards.  The nonstandard sliding doors leading into the uninsulated areas of the garage and storage buildings are finished with the same materials as the adjoining facades. The roof is covered with seamed sheets of titanium zinc.


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Architekti DRNH
Office
Cite: "Gardening center / Architekti DRNH" 27 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/452010/gardening-center-architekti-drnh/> ISSN 0719-8884